nieuws

Registratie van allochtonen werkt niet

bouwbreed

Slechts een op de tien bedrijven heeft bij de Kamers van Koophandel laten registreren hoeveel allochtonen er in dienst zijn. Dat is de voorzichtige schatting van de samenwerkende kamers in Woerden. De exacte cijfers komen begin volgende week. De (openbare) registratie door bedrijven en overheidsdiensten met meer dan 35 werknemers is verplicht op grond van de Wet bevordering evenredige arbeidskansen allochtonen. Alleen de departementen hebben zonder uitzondering voldaan aan hun plicht, veel gemeenten of politiekorpsen niet.

De wet, een initiatief van VVD, D66 en GroenLinks, moet iedereen de mogelijkheid geven bedrijven aan de schandpaal te nagelen als ze onvoldoende doen aan het terugdringen van de werkloosheid onder allochtonen. De vakbeweging noemt de wet ‘een stok achter de deur’. De werkgevers wilden er nooit aan en willen er nog steeds van af. “Te veel administratieve rompslomp, bureaucratisch en principieel onjuist”, zeggen de laatsten. Bovendien willen veel allochtonen niet als zodanig worden vermeld.

Reageer op dit artikel