nieuws

Ouderenbonden en SEV zetten ‘seniorenlabel’ op Vergrijzend Nederland wil woning op maat

bouwbreed

Nederland vergrijst, en dat heeft consequenties voor de woningbouw. Althans dat zou het moeten hebben, zo vinden de belangenorganisaties voor ouderen. Er worden weliswaar veel voor senioren bestemde woningen aangeboden. Maar, zo stelt ing. W. Revet namens de drie ouderenbonden – ANBO, Unie KBO en PCOB – in de praktijk zijn deze woningen vaak niet echt ‘seniorvriendelijk’. Om die reden hebben de bonden, samen met de SEV, het Seniorenlabel ingesteld.

De bedoeling is dat het label concurrerend gaat werken en het ouderen, maar ook jongeren, de kans geeft een woning te huren of te kopen waar ze tot op hoge leeftijd in ke wonen. Revet, een van de initiatiefnemers van het label, verdedigt bevlogen de belangen van ouderen als het gaat om hun woonomgeving. Hij verbaast zich over de fouten die gemaakt worden bij poen, die momenteel als ouderenwoningen worden aangeboden.

Rolstoel

Een voorbeeld: Een ouder stel koopt een seniorenwoning van een projectontwikkelaar. Ze wonen daar enige tijd naar tevredenheid. Tot de vrouw in een rolstoel beland. De hal, de woonkamer, de keuken en de slaapkamer kan ze met haar rolstoel goed bereiken. Geen probleem dus.

Tot het moment dat haar man op een zonnige dag de rolstoel vanuit de kamer de tuin in wil rijden. Dat lukt niet. De opening is te smal. Wil zijn vrouw in de tuin van haar seniorenwoning zitten, dan moet ze via de voordeur, om het huis heen, de tuin in worden gereden.

Revet: “Dat soort situaties zijn aan de orde van de dag. Om die reden zijn we samen met de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting op het idee gekomen een keurmerk op te zitten dat in ieder geval een aantal basisvoorzieningen garandeert.”

Die basisvoorzieningen van het seniorenlabel zijn in ieder geval brede deuren (geschikt voor rolstoelen), het weglaten van dorpels en een voor rolstoelen toegankelijke wc. Daarnaast worden algemene waarden als veiligheid, gebruiksgemak, toegankelijkheid en aanpasbaarheid beoordeeld. Het handboek van het seniorenlabel geeft de architect de mogelijkheid om aan al deze eisen te voldoen.

Ontwerpfase

Revet: “Het gaat erom dat met name in de ontwerpfase wordt nagedacht over de (on)mogelijkheden van ouderen. Daar hoort overigens ook de woonomgeving bij. Je kan een prachtige seniorenwoning gekocht hebben, maar als je als gevolg van een slechte omliggende infrastructuur niet in staat bent met je rolstoel naar de bakker te gaan, kom je nog om van de honger.”

Revet benadrukt dat een woning met het seniorenlabel in feite voor iedereen voordelen heeft. “Ten eerste is ook voor jongere mensen het gebruiksgemak, dat voor senioren noodzaak is, een voordeel. Daarnaast betekent het dat ze rustig oud ke worden in hun eigen woning, zonder allerlei aanpassingen te hoeven aanbrengen op het moment dat ze die nodig krijgen. In die zin kan het veel geld besparen als de basisvoorzieningen in ieder huis aanwezig zouden zijn.

Als je in een bestaand huis de deuren moet gaan verbreden is dat veel duurder dan wanneer je dat meteen bij de bouw van het huis doet. Hetzelfde geldt voor de veiligheidseisen die wij stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van trappen en badkamers. In de praktijk blijken daar veel ongelukken te gebeuren. Het is zelfs zo dat 50% van de ongevallen in en om het huis plaatsvindt. Een veilige woning kan dus veel geld en ellende besparen.”

Keurmeesters

De ouderenbonden verwachten, in tegenstelling tot initiatieven als Aanpasbaar Bouwen, meer succes te hebben in hun strijd. “Wij willen dat het label concurrerend gaat werken. De bedoeling is dat een woning voor de markt interessanter wordt wanneer het een label heeft, omdat dit automatisch betekent dat het voor een bredere markt interessant is. Tenslotte is straks tenminste een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan 55 jaar. Deze groep zal bij de koop van een huis steeds meer op ‘seniorvriendelijkheid’ letten.”

De ouderenbonden hebben, om het label bestaansrecht te geven, een groot aantal keurmeesters opgeleid. Zij zijn in staat bestaande ontwerpen te beoordelen en al dan niet van het label te voorzien. Daarnaast zijn ze in staat de architect te helpen bij het seniorvriendelijk ontwerpen. De architect heeft in dit kader ook veel aan het handboek dat de ouderenbonden en de SEV hebben uitgegeven, en dat binnenkort ook op floppy zal verschijnen.

Reageer op dit artikel