nieuws

Op NAC-complex bouw van 155 woningen en zwembad

bouwbreed Premium

De gemeente Breda wil het volgend jaar vrijkomende stadionterrein van voetbalclub NAC aanwenden voor de realisering van 155 koopwoningen, een overdekt zwembad met een aantal bijbehorende voorzieningen, een tenniscomplex met een multifunctioneel paviljoen en een uitbreiding van het bestaande Van Sonsbeeckpark.

Dat principe-besluit hebben B en W genomen. Uitgangspunt voor de verdere planontwikkeling, waarover nog besluitvorming door de gemeenteraad moet plaatsvinden, is de stedebouwkundige opzet van de combinatie Hopman Porealisatie/S.V. Khandekar. Die kwam als winnaar uit een door de gemeente uitgeschreven ontwerpprijsvraag.

Momenteel is elders in Breda een nieuw stadion in aanbouw voor NAC. Wethouder E. de Bruijn verwacht dat dit met ingang van het seizoen 1996/1997 in gebruik zal worden genomen. De gemeente wil dan zo snel mogelijk beginnen met de herontwikkeling van het verlaten voetbalcomplex.

Geen sociale bouw

De locatie biedt geen ruimte voor sociale bouw. Wethouder De Bruijn licht dat toe: “Op grond van de overeenkomst met NAC moet de gemeente de club vanwege de verhuizing een vergoeding van f. 6 miljoen betalen. Dat geld moet uit de exploitatie van de locatie komen. Vandaar dat bewust gekozen is voor een zo hoog mogelijke opbrengst. Dat is alleen mogelijk met duurdere koopwoningen.”

Het te bouwen zwembad beslaat een oppervlakte van 4000 vierkante meter. Het bevat naast een overdekt bad een ligweide, een fietsenstalling en een aantal parkeerplaatsen.

Het aan te leggen tenniscomplex krijgt vier wedstrijdbanen en een paviljoen. Dat gebouw moet echter een eervoudige bestemming krijgen. De Bruijn: “Het kan ook heel goed gebruikt worden door de ouderensocieteit en mogelijk ook ruimte bieden aan de scoutinggroep.”

Voorts wil de gemeente het park uitbreiden rondom het bassin van het voormalig zwembad ’t Ei, terwijl de toegang tot het park vanaf het Cordialplein zal worden verbeterd.

Gomfabriek

In de planontwikkeling is rekening gehouden met veel waterpartijen.

De wethouder verklaarde voorts nog dat het de bedoeling is om in het nog vast te stellen bestemmingsplan tevens te betrekken het aan de overzijde van het huidige NAC-stadion gelegen terrein van de gomfabriek ‘Hollandsche Gommage’. Dit gebied komt wellicht in de toekomst ook vrij “en wij willen alvast de planologische bestemming vastgelegd hebben, om te voorkomen dat we straks weer achter de feiten moeten aanhollen”.

Zo komt het te herontwikkelen NAC-gebied er uit te zien.

Reageer op dit artikel