nieuws

Ook mannen bekommeren zich om hun uiterlijk

bouwbreed

Toen de Engelse archeoloog Howard Carter in 1922 het graf van Toet-Anch-Amon ontdekte, vond hij er ook de toilettafel van deze Egyptische vorst. Daarop stond een kruik creme, welke naar kokosnoot rook, maar blijkens een analyse bestond uit dierlijk vet. Door de werking van de substantie op het calcium van de kruik, was deze pot zo hermetisch van lucht afgesloten, dat de creme na 3000 jaar nog goed was.

Gebruikte deze farao dus reeds verfraaiingsmiddelen, Nefertiti, de schone heerseres over Egypte van 3000 jaar geleden, placht haar teen- en vingernagels rood te verven. Op het gebied van schoonheidsmiddelen is er dus niets nieuws onder de zon.

In een graf bij Urin Sumerie meer dan 5000 jaar geleden gebouwd, vond men blauw-groene malachiezalf en een klein gouden filigrein toiletdoosje, dat toebehoord zou hebben aan koningin Sjoeb-ad. Het doosje, niet groter dan een mans pink en in de vorm van een schelp bevatte een lepeltje, vermoedelijk gebruikt bij het opleggen van rouge, een metalen stokje voor massage van de huid en een miniatuur-pincet om wenkbrauwen uit te trekken.

Het Leger des Heils hield eens een bazar in het gebouw Gerard Doustraat 69a te Amsterdam. Om de zaak nog aantrekkelijker te maken was er een wedstrijd onder het motto: wie produceert de langste noot op de tuba? Verschillende heren boden hun snor te koop aan.

“Hoewel het parfumgebruik bij de Nederlandse vrouwen hand over hand toeneemt, is er bepaald nog geen sprake van een ‘verantwoord gebruik’ in ons land: parfum is nog te veel een cadeau-artikel.” Dit is de mening van de heer J. Bakker, directeur van een exportfirma en groothandel van parfums en kosmetische artikelen in Den Haag.

“Als je bedenkt, dat van de honderd Nederlandse vrouwen slechts tien geregeld parfum voor zich zelf kopen, waarbij dan nog een zeker percentage vrouwen komt dat parfum cadeau vraagt op verjaar- en feestdagen, is het wel duidelijk, dat de vrouw in Nederland geen druk parfumgebruikster genoemd kan worden. Op een koude winterdag past bijvoorbeeld een zwaardere geur dan op een vrolijke zomerdag. Wanneer de vrouw eenmaal is overgegaan tot het aanschaffen van verschillende parfums, op zichzelf natuurlijk wel een grotere financiele uitgave, gebruikt zij bepaald niet meer parfum dan voorheen, eerder minder.”

Bovendien vindt hij dat een vrouw, die het met een soort parfum doet, van tijd tot tijd eens van geur moet veranderen. Meer nog dan in de bouwkunst en de inrichting van de huizen weerspiegelt zich in de kleding hoe de normen van een tijd zijn en wat er in de samenleving opgaat. Als er sombere tijden aanbreken, zakken niet alleen de rokzomen, maar hebben vrouwen vaak ook getracht hun gezicht te verbergen.

Soms deden ze dat met een zeer breedgerande hoed, waaronder een groot deel van het gezicht schuilging, maar ook wel het gelaat bedekt met voiles of sluiers. Nu in onze tijd het feminisme de kop opsteekt zijn de schouders vierkant en maken ze ook van een niet-feministische vrouw een militant wezen. Maar ook toen de vrouwen zich het kiesrecht wilden gaan veroveren, kwamen een paar jaar daarvoor als een signaal reeds hoge kopmouwen opzetten. Kort na de eeuwwisseling begonnen de suffragettes in Engeland hun strijd voor het vrouwenkiesrecht. Beide keren gaat het hier om een willen doordringen in de maatschappij.

De beroemde Deense sprookjesverteller Hans Christiaan Andersen bezocht in 1866 en 1868 ons land. Uit nagelaten kasboekjes blijkt dat hij veel over had voor zijn uiterlijke verzorging. Hij gebruikte in zijn aantekeningen van die reizen drie benamingen voor kapper: haarskjaerer (voor het knippen), friseur (voor het wassen) en barbier (voor het scheren). Hij schreef op 16 februari 1866 in zijn dagboek dat de friseur (die twee kwartjes rekende) tweemaal zo duur was als in Kopenhagen. Dat er dagen achtereen uitgaven voor een haarkunstenaar ontbreken bewijst, dat hij zelf ook het scheermes gebruikt. Toen hij bij Dickens in Engeland logeerde liet hij zich elke ochtend naar een barbier in de omgeving rijden.

Reageer op dit artikel