nieuws

Ontwikkelaars bieden compromis voor Chasseterrein in Breda

bouwbreed

De poontwikkelaars Wilma Bouw en Proper/Stok willen gezamenlijk het plan Koolhaas ontwikkelen voor het Chasseterrein in Breda. Proper/Stok heeft daarvoor het eigen winnende plan van Bhalotra laten varen; anderzijds heeft ontwikkelaar Geerlings zich teruggetrokken uit het team rond Koolhaas. De ontwikkelaars hopen hiermee de politieke patstelling te doorbreken, waarbij voor geen van de twee plannen een meerderheid is te vinden.

De plannen van Bhalotra en Koolhaas waren de ‘winnaars’ van een prijsvraag onder vijf planteams om 800 woningen te bouwen op het Chasseterrein. Maar in de gemeenteraad konden B en W geen meerderheid vinden voor hun keuze voor het plan dat stedebouwkundige Bhalotra maakte samen met Proper/Stok. Evenmin bleek er voor het plan Koolhaas van Geerlings/Wilma een meerderheid te vinden. Volgens berekeningen van het Bredase grondbedrijf was het plan Bhalotra – 23,6 miljoen goedkoper; cijfers die in de gemeenteraad werden betwist. Het laatste voorstel van B en W, waar de gemeenteraad zich donderdagavond over moet uitspreken, is om maar af te zien van alle plannen die de prijsvraag heeft opgeleverd. Daarmee was de gemeente – 1 miljoen aan organisatiekosten kwijt, en elk van de vijf ontwikkelteams ongeveer – 0,5 miljoen. Op de valreep hebben de poontwikkelaars nu het initiatief genomen om de patstelling te doorbreken en een compromis aangeboden aan het gemeentebestuur. Poontwikkelaar Geerlings verklaart: “Alle omstreden ‘pionnen’ hebben wij eruit gehaald. Het plan Bhalotra kent voorstanders maar ook fervente tegenstanders. Dat geldt niet voor het plan Koolhaas; wie voor Bhalotra kiest is niet perse tegen Koolhaas. Ik heb mij teruggetrokken omdat mijn persoon, onder andere in ambtelijke kringen, onderwerp van discussie is geworden; dat vertroebelde het zicht op de zaak zelf. Ik verwacht nu dat het aanbod van Wilma Bouw en Proper/Stok met open armen zal worden aanvaard, want het alternatief is grote vertraging in de planvorming en renteverliezen.”

Gisteren hebben de betrokken ontwikkelaars over hun aanbod gesproken met het college van B en W. Het college heeft nog geen standpunt naar buiten gebracht.

Reageer op dit artikel