nieuws

O en K bereikt met kleine L4 gewichtsklasse van 3,5 ton

bouwbreed

Ondanks zijn kleine afmetingen, komt de nieuwe O en K L4 kniklader, die onlangs op de bouwmachinebeurs in het Duitse Neumunster debuteerde, tot zeer respectabele prestaties.

Bij een lengte van nauwelijks 4,5 meter en zeer geringe breedte van 1,38 meter brengt dit ladertje zijn 450 liter standaard laadbak tot een storthoogte van 2,50 meter. Daardoor zijn ook grotere kippers en vrachtwagens met deze L4 te laden. Zijn vermogen put de lader uit een 30 kW (41 pk) sterke Deutz dieselmotor en waarmee het totale machinegewicht van deze kleinste O en K machine komt op 3,4 ton. Dit vermogen wordt via een zelfregelende hydrostatische rijaandrijving op alle wielen overgebracht.

De fabrikant mikt met dit ladertje op speciale toepassingsgebieden zoals kleine bouwplaatsen, tuinaanleg- en landschappelijke poen alsmede tuin- en bosbouw. Door zijn grote beweeglijkheid die de L4 ontleent aan de centrale knikbesturing met naar beide zijden 45 gr. grote stuuruitslag en een draaicirkel van 3,1 meter, laat de machine zich zelfs inzetten op verdiepingsvloeren met normale plafondhoogte. Bij maximale stuuruitslag bedraagt het grootste kipmoment 2,2 ton.

Veelzijdig

De L4 kreeg voor zijn laadarmconstructie dezelfde Z-kinematiek van de zwaardere wielladermodellen in het O en K programma. Tot de standaard uitrusting behoort een hydraulische snelwisselinrichting en een derde hydraulische aansluiting met snelkoppeling voor de aandrijving van verschillende aanbouwwerktuigen.

Overeenkomstig zijn veelzijdige inzet ke verschillende typen banden worden gemonteerd waaronder zelfs dubbel lucht op de vooras. De ruime cabine is van beide zijden toegankelijk. De verstelbare bedieningszuil is optimaal in individuele bedieningspositie te stellen. Alle belangrijke machinefuncties worden met een hand door middel van een multifunctionele handel bediend.

O en K wiellader L4 in gewichtsklasse van 3,5 ton.

Reageer op dit artikel