nieuws

NS onderzoekt veiligheid van ‘alleenwerkers’

bouwbreed

De Nederlandse Spoorwegen gaan onderzoeken of het alleen werken aan het spoor wel veilig is. Op basis van dat onderzoek zal de NS binnen twee weken mogelijk maatregelen nemen om plekken, waar NS-ers in hun eentje werkzaam zijn, veiliger te maken.

Aanleiding van het onderzoek is het ongeluk bij Gouda waarbij een medewerker van Infra Services om het leven kwam.

NS en Infra Services willen de risico’s die medewerkers lopen wanneer zij op de schouwpaden langs het spoor werken, inventariseren. Delen van die paden bevinden zich in de zogeheten profielvrije ruimte, die in verband met schommelingen van langsrijdende treinen vrijgehouden moeten worden. Verder wil de NS controleren of andere werksituaties waarin werknemers solo opereren, zoals bij technische storingen, wel veilig genoeg zijn.

Infra Services heeft naar aanleiding van een spoorongeluk in mei bij Mook, waardoor drie baanwerkers om het leven kwamen, ook al een onderzoek laten uitvoeren naar de veiligheid van de mensen aan de baan. Daaruit bleek dat veilig werken aan het spoor alleen mogelijk was wanneer er tijdens werkzaamheden geen treinverkeer op dat traject plaatsheeft. De veiligheid van alleenwerkenden is in die studie niet onderzocht.

Reageer op dit artikel