nieuws

Meldpunt architecten voor kwalijk opdrachtgeverschap

bouwbreed Premium

Architect Jo Coenen heeft een centraal meldpunt voor “kwalijk opdrachtgeverschap” ingesteld. Daarmee geeft hij gestalte aan de actie die hij aankondigde om tot een krachtiger ‘BNA+’ te komen. Daarmee wil hij voorkomen dat de positie van de architect als eindverantwoordelijke in het bouwproces, verder wordt ondermijnd. Uit woede over een slecht georganiseerde meervoudige opdracht voor een nieuw museum in Venlo riep Coenen begin juni in een “Pinksterpamflet” zijn collega’s op tot actie. Toen hij een maand later werd onderscheiden met de BNA Kubus herhaalde hij deze oproep om een halt toe te roepen aan de erosie van de positie van de architect.

Naar zijn mening trad de BNA daar niet krachtig genoeg tegen op. Na honderd adhesie-betuigingen van tal van vooraanstaande architecten, onder wie ook prominente BNA-leden, heeft Coenen nu een “centraal meldpunt” opgetuigd “voor kwalijke zaken met betrekking tot (meervoudige) opdrachten, opdrachtgeverschap, honorering enz.” Tot het eind van het jaar heeft hij op zijn architectenbureau in Maastricht daarvoor mankracht vrijgemaakt.

Reageer op dit artikel