nieuws

Krupp na overname verder als Deutsche Grove GmbH

bouwbreed Premium

Met de overhandiging van een scheepsstuurwiel door directeur W. Werner, van Krupp Mobilkrane (KMK) GmbH, Wilhelmshaven, aan Robert C. Stift, voorzitter en algemeen directeur van Grove Worldwide, werd vorige week op symbolische wijze het roer van KMK aan de Amerikaanse kranenbouwer overgedragen. Gelijktijdig werd de naam Krupp Mobilkrane gewijzigd in ‘Deutsche Grove GmbH’ en daarmee was de overname van de Duitse fabriek van mobiele kranen, waarvoor een bedrag van DM 65 miljoen op tafel werd gelegd, een feit.

Met de goedkeuring van zowel de Duitse, Engelse als Amerikaanse overheid, konden vorige week de contracten met betrekking tot de aankoop door Grove Worldwide van Krupp Mobilkrane GmbH, Wilhelmshaven worden ondertekend. Door de overname, waarover sinds juni 1995 is onderhandeld, beschikt Grove Worldwide thans over Europese fabrieken, in het Engelse Sunderland en Duitsland en in Amerika in Shady Grove.

Grove Worldwide is de Amerikaanse dochteronderneming van het Anglo-Amerikaanse Industrieconcern Hanson PLC, die zich zelf marktleider noemt in de produktie en verkoop van mobiele hydraulische kranen en zelfrijdende hoogwerkers.

Deze produkten worden onder de naam Grove Crane, Grove Manlift en National Crane verkocht.

De Amerikanen, die met de aankoop van KMK hun grote tevredenheid nauwelijks konden verbergen, zien hun positie op de Europese markt met name in het segment AT-kranen belangrijk versterkt.

Programma

Het produktieprogramma van Grove Crane omvat onder meer 45 modellen, terrein-, auto-, AT- vakwerk- , industrie- en rupskranen, terwijl National Crane meer dan 45 modellen telescoop- en zwenktelescoopkranen vervaardigt. Deze machines worden ofwel als autokraan ofwel gemonteerd op een vaste draagconstructie geleverd.

Volgens directeur Robert Stift bestaat de Amerikaanse kranenmarkt voor 80% uit terreinkranen, terwijl in Europa juist de AT-kranen voor 70% deel uitmaken van de markt.

Met de overname van Krupp Mobil Krane zal Grove Worldwide optimaal op beide markten ke inspelen en met de verschillende produktiefaciliteiten in Amerika en Europa flexibel reageren op veranderende markteisen. Door integratie van het Krupp AT-kranenprogramma, is Grove Worldwide thans in staat een pallet van 60 kranen aan te bieden, waarmee, zo zei Stift, ” wij onze plaats als wereldleider in de kranenindustrie nog eens bevestigen. Al zullen echter de Krupp machines in de toekomst onder Grove naam worden geidentificeerd, we ke U verzekeren dat aan het unieke concept niet zal worden getornd.” “Wij zullen”, aldus Robert Stift, “dit produkt verder versterken door de ontwikkeling, fabricage en distributie ervan wereldwijd te continueren. De in Wilhelmshaven en Langefeld gevoerde marketing en engineering activiteiten zullen deel worden van de Grove strategie.”

Betekenis

Directeur Werner van KMK noemde de overname van grote betekenis. In het bijzonder de werkgelegenheid in de regio zal hiervan ke profiteren, daar Grove voornemens is de ontwikkeling en produktie van kranen verder uit te bouwen.

Hij erkende dat Krupp in de achterliggende jaren grote problemen heeft gekend en dat ingrijpende herstructureringsmaatregelen nodig zijn geweest om KMK van de ondergang te redden. Het terugbrengen van de produktiecapaciteit van ca. 500 tot 215 kranen per jaar leidde in de begin jaren negentig tot het ontslag van honderden werknemers. “Herorientatie op nieuwe markten en het ontwikkelen van steeds nieuwe produkten, heeft er toe mogen leiden dat Krupp met name in het segment AT kranen sterk in de lift is gekomen.

Grove Worldwide , heeft met de aankoop van KMK de totale produktie- en opslagfaciliteiten overgenomen en zal voorlopig de merknaam Krupp blijven voortzetten.

Japan

Dankzij een overeenkomst met Komatsu over de verkoop van Krupp-kranen op de Japanse markt, zullen de verkoopcijfers van Grove op deze markt zeker ke toenemen. Daarnaast zal Grove op de Europese en Noord-Amerikaanse markt gaan profiteren van het grotere programma AT-kraanmodellen en ruimere mogelijkheden krijgen in de verkoop van de zwaardere kranen.

Met inbegrip van de 14 Krupp AT-kranen kan Grove thans wereldwijd meer dan 60 verschillende kraanmodellen aanbieden. De Amerikaanse kranenbouwer zal echter bij de AT-, auto- en industriekranen het accent gaan leggen op met name de zwaardere klasse. Wilhelmshaven beschikt daartoe over goede ontwikkelings-, produktie- en testfaciliteiten en zal naar de mening van Grove de bestaande produktiemogelijkheden in Shady Grove (US) en Sunderland uitstekend gaan aanvullen.

Met welke produktie-aantallen in de komende jaren rekening wordt gehouden heeft Grove Worldwide nog niet willen meedelen. Zeker is dat de produktiecapaciteit zal worden opgevoerd en dat Deutsche Grove GmbH, Wilhelmshaven de komende jaren nog andere nieuwe kranen zal lanceren. Ook ten aanzien van de individuele Grove en Krupp importorganisaties in de verschillende landen werd door Grove Worldwide nog geen mededeling gedaan. Hoewel mag worden verwacht dat in de toekomst centralisering van de activiteiten plaats zal vinden, worden de verkopen vooralsnog via de bestaande kanalen voortgezet.

Robert C. Stift, president-directeur Grove Worldwide: “Met Deutsche Grove GmbH een sterke penetratie op de Europese kranenmarkt.”

De Krupp 120 tonner KMK 5120. Voorlopig zullen de in Wilhemshaven gebouwde machines hun eigen identiteit behouden en onder de merknaam Krupp worden verkocht.

Reageer op dit artikel