nieuws

Kalizout-afgraving met speciaal materieel

bouwbreed

Voor het afgraven van een heuvel, louter bestaande uit kalizout, heeft Krupp Fordertechnik GmbH afdeling Mijnbouw een schoepenradgraafmachine geleverd. Deze elektrisch aangedreven machine valt op door zijn compacte bouw.

Een van de bijprodukten van de mijnbouw zoals deze zich een dertig jaar geleden afspeelde rond de Duitse stad Hannover was kalizout. Dit bijprodukt werd, voorlopig, op een plaats gestort. Op deze wijze ontstond een kalizoutheuvel met een hoogte van ongeveer 70 meter. Een van de kenmerken van dit materiaal is dat bij lange opslag in de open lucht, vooral door de invloed van hemelwater het materiaal sterk inklinkt en verhard.

Omdat deze heuvel steeds meer activiteiten in dit gebied ging belemmeren kreeg het aannemingsbedrijf Halde Ronnenberg GmbH uit Hannover de opdracht deze heuvel te ontgraven en af te voeren.

Het materiaal bleek inmiddels zo hard te zijn geworden dat er voor wielladers en hydraulische graafmachine geen doorkomen aan was. Het laten springen van het materiaal of het breken door middel van grote bulldozers bleek ook geen haalbare kaart daar er dan te grote brokken ontstonden die een nabehandeling door een brekerinstallatie vergden.

Als oplossing stelde Krupp de schoepenradgraafmachine voor. Deze heeft als voordeel dat hiermee als het ware de heuvel kon worden afgefreesd, waardoor kleinere korrelgrootten ontstonden, hetgeen weer belangrijk was voor het daaropvolgende droogproces.

De capaciteit van de machine, die uitgerust is met een schoepenrad met een doorsnede van 4,4 meter, bedraagt zo’n 170 ton per uur ofwel 200 m3. Dit betekent dat eerst over 10 tot 15 jaar de heuvel volledig uit het landschap zal zijn verdwenen.

Na ontgraving en nabehandeling wordt het kalizout per spoor naar een ander mijnbouwgebied gebracht waar het ondergronds zal worden opgeslagen.

Met een capaciteit van 170 ton per uur freest deze schoepenradgraafmachine zich door een 30 jaar oude en 70 meter hoge kalizoutheuvel.

Reageer op dit artikel