nieuws

Invloed van bouwstaking op landelijke produktie gering

bouwbreed

Het effect van de grote bouwstaking op het bruto binnenlands produkt (BBP) is gering geweest. Het direct effect van de werkonderbreking op de waarde van alle goederen en diensten die zijn voortgebracht, het BBP, is 0,1%.

De gevolgen van de grootste bouwstaking na de Tweede Wereldoorlog worden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeds beter in kaart gebracht. De bouwproduktie lag in het tweede kwartaal twee% lager dan in het tweede kwartaal van 1994.

De daling was vooral het gevolg van de staking. In de voorgaande vier kwartalen groeide de toegevoegde waarde van de bouw juist. De top was februari, +22,9%. Zonder staking zou de stijging over de eerste zes maanden in de bouw 3,4% hebben bedragen. Nu was het 1,4%.

Produktieverlies

Eerder hadden de rekenaars van het CBS geconstateerd dat het produktieverlies van de bouwstaking in maart en april circa f. 750 miljoen bedroeg en dat er in totaal 650.000 arbeidsdagen verloren gingen. Vooral de grote aannemers zijn getroffen door de staking. Analisten verwachten dat na Ballast Nedam ook de Hollandsche Beton Groep last heeft ondervonden van de staking. Het Rijswijkse bouwconcern presenteert vanmiddag de halfjaarcijfers.

In het kielzog van het CBS kwam het bedrijf Graydon met een verfijning van het aantal faillissementen in de bouwsector. Naar het zich laat aanzien, op basis van de eerste acht maanden, zal er in 1995 sprake zijn van een toeneming met ruim 15%. Vorig jaar gingen volgens Graydon 239 aannemers failliet. Volgens het CBS was over 1994 voor het eerst weer sprake van een teruggang.

Ook andere indicatoren wijzen volgens Graydon op een verslechterende kredietwaardigheid. Van elke honderd bedrijven in de bouwbranche blijkt er bijna 11% niet of minder kredietwaardig.

Het betalingsgedrag van de totale bouwsector is wel aanzienlijk verbeterd, maar betaling blijft nog altijd vier dagen langer uit dan het landelijk gemiddelde beeld laat zien. De factuur wordt na gemiddeld 52,5 dagen betaald (in 1994 was dat 62,6 dagen).

Economie

Het groeiende aantal omvallende bouwbedrijven staat blijkbaar geheel los van de oplevende economie. Het CBS presenteerde gisteren cijfers waarin de groei van de Nederlandse economie in de eerste zes maanden van dit jaar met 2,6% toeneemt ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

De groei van het bruto binnenlands produkt over het tweede kwartaal bedroeg 2,2%. Het tweede kwartaal telde een werkdag minder. Met een gelijk aantal werkdagen zou de groei op ongeveer 2,8% zijn uitgekomen.

De groei ligt nu al drie kwartalen achtereen tussen de 2,5 en 3%.

Reageer op dit artikel