nieuws

Hospitaal in Tanzania opgebouwd uit ps-blokken

bouwbreed

In het plaatsje Sumve in Tanzania wordt een hospitaaltje met 48 bedden gebouwd. Als bouwmateriaal wordt bijna uitsluitend polystyreen (ps) gebruikt dat wordt afgewerkt met een pleisterlaag.

Het initiatief tot de bouw is genomen door Unidek BV te Gemert tijdens haar 25-jarig jubileum. Algemeen directeur H.J.M. van Dijk heeft – 50.000 ter beschikking gesteld, een bedrag dat spontaan door relaties is verhoogd tot – 180.000. Unidek heeft vervolgens contact opgenomen met Memisa. Van Dijk is naar Tanzania gevlogen en heeft bij de pater die daar de dienst uitmaakt, zijn plannen ontvouwd en toestemming gekregen voor de bouw. Het hospitaaltje van 22 x 30 meter komt te staan in Sumve in het noordwesten van Tanzania, bij het Victoriameer.

Van Dijk dacht dat het voor de inheemse bevolking eenvoudig moest zijn, om met ps-blokken eenvoudige doch goede onderkomens te bouwen, analoog aan de traditionele huttenbouw. Daarom heeft Unidek speciale ps-blokken ontwikkeld van 50 x 100 cm met een dikte van 15 en 20 cm. De blokken zijn voorzien van horizontale en verticale zwaluwstaartprofielen. Groeven in de ps-blokken zorgen voor een goede aanhechting van de cementspecie als pleisterlaag. In de uitsparingen aan weerszijden van de blokken ke houten eindstukken worden aangebracht.

Als de blokken tegen elkaar worden geplaatst ke de uitsparingen worden volgestort met specie. Zo ontstaat een solide ps-muur die verrassend sterk is en zelfs bestand tegen schoppen. Voorzieningen zoals wastafels en leuningen zijn op te hangen aan door Unidek ontwikkelde wormschroeven van kunststof. Door de forse diameter van 17 mm kan een gewicht van 100 kg worden gedragen.

Voordelen

Voor het po zijn twee medewerkers van Unidek naar Tanzania gevlogen om de plaatselijke arbeiders vertrouwd te maken met de bouwwijze. “De voordelen van een dergelijke bouw in die streken zijn vele. Het materiaal is heel licht en gemakkelijk te hanteren. En stuken ke de plaatselijke arbeiders als de beste”, aldus Van Dijk. “Het bouwen met blokken, het opstapelen, is ze eveneens vertrouwd. Het verschilt nauwelijks van het stapelen van lemen blokken. Ze ke eventueel volstaan met de ruwbouw. Zelfs ramen en deuren ke tijdelijk worden weggelaten, bijvoorbeeld bij geldgebrek. Datzelfde geldt voor scheidingswanden om speciale ruimten in het gebouw te creeren.

De grondstoffen zand, cement en hout zijn in ruime voorraden aanwezig. De bouw is te realiseren door de plaatselijke werkers. Dat scheelt heel veel op arbeidskosten, want arbeid is goedkoop”, zo zegt Van Dijk.

Reageer op dit artikel