nieuws

Hoge Raad: ruzie over hogere bouwkosten zelf oplossen

bouwbreed

Wat te doen als de kosten van een verbouwing 100 procent hoger zijn uitgevallen dan van te voren tussen architect en opdrachtgever is afgesproken? Procederen tot aan de Hoge Raad is niet altijd bevredigend, zo hebben de Usquertse huisarts K. Ruytenberg en het Groningse architectenbureau Olsmeijer De Graaf Algera BV ondervonden.

De verbouwing van Ruytenbergs praktijkruimte in 1987 was door de architect geraamd op f. 176.000. Ruytenberg kreeg echter een rekening gepresenteerd van f. 324.000. De rechtszaak die de huisarts bij de Groningse rechtbank tegen het architectenbureau aanhangig maakte, leverde Ruytenberg f. 64.000 op. Dat bedrag moest het architectenbureau aan de huisarts overmaken. De rechtbank had de zaak eerst laten bekijken door deskundigen.

Zowel de arts als het architectenbureau gingen bij het gerechtshof in Leeuwarden verder procederen. Ruytenberg eiste daar een verhoging van de schadevergoeding tot f. 170.000. Het architectenbureau vocht de veroordeling door de rechtbank aan. Het gerechtshof beslist echter niets maar gelastte een gesprek tussen de twee strijdende partijen om tot overeenstemming te komen.

Olsmeijer De Graaf Algera BV wilde een uitspraak van de Hoge Raad over het vonnis van het hof. Het architectenbureau meende niet verantwoordelijk te zijn voor de forse overschrijdingen. De kostenoverschrijdingen waren voornamelijk veroorzaakt door het installatie- en schilderwerk. Dit werk was niet in het bestek opgenomen maar werd wel uitgevoerd onder regie van de architect.

Budget

Het gerechtshof had in zijn uitspraak vastgesteld dat het de architect duidelijk moet zijn geweest dat het schilder- en installatiewerk tot de oorspronkelijke opdracht behoorde en dat de kosten daarvan binnen het destijds afgesproken budget vielen. Het hof ging er hierbij van uit dat de architect alles weet van bouwen en dat de arts op dit punt een leek is. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het gerechtshof geheel in stand gelaten.

Reageer op dit artikel