nieuws

Grote beleggers weten weg naar vastgoed te vinden

bouwbreed

Zeventig procent van 38 grote Nederlandse institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen) wil volgend jaar voor f. 1,3 miljard vastgoed aankopen. Dit jaar worden de aankopen op f. 1,2 miljard geraamd. Bij de investeringen wordt tegen eerdere verwachtingen in het grootste deel (40 procent) in kantoren belegd.

Dat blijkt uit een onderzoek van Troostwijk Makelaars, dat donderdag in Noordwijk is gepresenteerd. De 38 onderzochte beleggers beheren een totale vastgoedportefeuille van f. 65,2 miljard. Het gemiddelde percentage van de beleggingen in winkels is ten opzichte van een jaar geleden gedaald van 21 naar 18. Een groot deel van de beleggers (62,2 procent) wil de komende jaren meer in woningen investeren.

Troostwijk heeft ook onderzoek gedaan naar het vastgoedbeleid van Duitse beleggers. Op grond daarvan wordt verwacht dat in de komende twee jaar ongeveer 750 miljoen tot 1 miljard mark in Nederlands vastgoed zal worden belegd.

Van de 66 onderzochte beleggers worden Nederland en Groot-Brittannie beide 16 maal door de respondenten als voorkeursland opgegeven. Kantoorgebouwen op toplocaties binnen de Randstad (Amsterdam en Den Haag) zullen daarbij hun voorkeur hebben. Ruim 71 procent wil beslist niet investeren in industriele objecten.

Reageer op dit artikel