nieuws

Groen licht voor nieuw Museumplein

bouwbreed

De Amsterdamse stadsdeelraad Zuid heeft woensdagavond in meerderheid ingestemd met de herinrichting van het Museumplein. De totale kosten bedragen – 37,5 miljoen.

In zijn plan heeft de Deense landschapsarchitect Andersson gekozen voor openheid en ruimte die bezoekers in staat stellen om zonder belemmeringen van het Rijksmuseum naar het Concertgebouw aan de andere kant te blikken. Daarvoor moeten 213 bomen het veld ruimen, waarvan er 48 niet voor herplaatsing in aanmerking komen.

De plannen hebben tot hevig verzet van buurtbewoners geleid. Omwonenden omschrijven het ontwerp van Andersson als het creeren van een kale vlakte met een neonbuis en een fontein. Mogelijk tekenen zij bezwaar aan tegen het besluit van de deelraad.

Het nieuwe Museumplein krijgt een grasveld in plaats van de drukke Museumstraat, een vijver, parkeergarages voor 600 auto’s en 25 autobussen en een bloementuin. Schaatsen op het Museumplein is op de lange baan geschoven: de vijver

krijgt voorlopig geen vriesinstallatie.

Medio 1998 moeten de werkzaamheden op het plein klaar zijn.

Reageer op dit artikel