nieuws

Goede woning bouwen voor een ton is mogelijk

bouwbreed

Het is moeilijk, maar niet onmogelijk om voor een ton een goede woning te bouwen. Dit blijkt uit reacties van verschillende aannemers uit Flevoland op het po ‘100.000 gulden woning’.

Het po begon vorige week op initiatief van het provinciebestuur. Doel ervan is goedkope huurwoningen te bouwen voor een prijs tussen f. 85.000 en f. 100.000.

Volgens bouwbedrijf Ubink uit Almere is het bijna niet te doen om voor een ton een woning te bouwen. Deze lage prijs zal leiden tot ‘eenheidsblokken’ omdat het vrijwel onmogelijk is om voor deze prijs verscheidenheid in woningtypen aan te brengen. “Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar wat er uit zal komen”, aldus Ubink.

Bij De Vries BV eveneens uit Almere is men optimistischer. “Natuurlijk is het mogelijk om voor die prijs een woning te bouwen”, zegt woordvoerder Siebert. “Wij willen best een ontwerp indienen. Als wij het niet doen, doet een ander het wel. Het is natuurlijk noodzakelijk dat we van te voren overleggen met bouw- en woningtoezicht over de eisen die aan de woning worden gesteld. Maar in principe moet een het mogelijk zijn om voor die prijs een huis met een oppervlakte van circa 85 vierkante meter te bouwen.”

Overheidsinstellngen

G. van Groenewoud van bouwbedrijf Moes uit Lelystad zegt dat zijn bedrijf is benaderd door de provincie om aan het po deel te nemen. “We denken dat ’t kan, maar hoe we ’t precies gaan aanpakken, weet ik nog niet. Een van de vragen die we moeten beantwoorden is: ‘Hoe moet zo’n woning er uit gaan zien?’ Hoe dan ook, we doen mee. Ik verwacht dat er vraag uit de markt komt naar dit soort huizen.”

Bouwbedrijf Van de Breemer uit Almere doet niet mee aan het po. “Het is wel mogelijk om voor een ton een huis te bouwen”, zegt Van de Breemer, “maar als ik kijk naar wat er allemaal bij komt zeg ik: laat maar zitten.”

Volgens Van de Breemer zijn met name de kosten van de grond, f. 22.000 per kavel, een probleem. Daarnaast kan de ondernemer ook rekenen op verschillende andere onkosten. Van de Breemer: “We zouden wel die richting uitke, maar doen moeten de tarieven van verschillende overheidsinstellingen drastisch omlaag. Zoals het er nu voorstaat ben ik niet geinteresseerd.”

Reageer op dit artikel