nieuws

Exploitant van Kanaaltunnel staakt rentebetalingen

bouwbreed Premium

Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, verkeert in zulke grote financiele problemen dat het de rentebetalingen op een flink deel van zijn schulden voorlopig staakt. De tunnel blijft echter gewoon in gebruik.

Het gaat om een bedrag van 8 miljard pond sterling ( f. 20,6 miljard) waarvoor Eurotunnel in het krijt staat bij een syndicaat van 220 internationale banken. De rentelasten daarover belopen 2 miljoen pond sterling (ruim f. 5 miljoen) per dag. Eurotunnel schort de betaling achttien maanden op.

Topman Sir Alastair Morton zei voor de BBC-televisie dat zijn bedrijf weliswaar goed draait en veel vrachtwagens en personenwagens vervoert, maar dat de inkomsten tegenvallen door de scherpe prijsconcurrentie in het Kanaalverkeer. Daardoor komt Eurotunnel geld tekort om aan zijn renteverplichtingen te ke voldoen.

Al met al lijkt geen einde te komen aan de martelgang van de vorig jaar mei officieel geopende Kanaaltunnel. De bouw duurde veel langer dan voorzien en de kosten vielen twee keer zo hoog uit: 10 miljard pond sterling (bijna f. 26 miljard). Bij de opening bleek al dat de aandeelhouders zeker tot het jaar 2000 moeten wachten op het eerste dividend.

Reageer op dit artikel