nieuws

Defensie wil geluidsoverlast in Twentse gemeenten bestrijden

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Meyling van defensie is bereid met de Twentse gemeenten binnen twee maanden te zoeken naar een oplossing voor de problemen die ontstaan door het verkleinen van de geluidszone rond de vliegbasis Twenthe.

De staatssecretaris heeft dat toegezegd tijdens een bezoek aan Oldenzaal. Van alle militaire vliegvelden in Nederland levert dat van Twente de meeste hinder op.

Als Defensie besluit tot verkleining van de geluidszone, daalt het aantal woningen waarvoor het rijk de geluidsisolatie betaalt. Voor de Oldenzaalse wijk Zuid-Berghuizen heeft dat tot gevolg dat het isoleren van huizen na 1995 stopt. En dat terwijl er volgens de oorspronkelijke plannen nog zo’n 500 woningen moeten worden aangepakt.

De bewoners vinden dat onaanvaardbaar, zo hebben ze de staatssecretaris donderdag met spandoeken, pamfletten, toespraken en petities duidelijk gemaakt. Zij hebben de steun van de gemeente. Ook de leiding van de vliegbasis heeft begrip voor hun reactie.

Jarenlang hebben bewoners van Zuid-Berghuizen het militaire vliegverkeer voor lief genomen, omdat hen isolatie was beloofd. Velen hebben de renovatie van hun huis uitgesteld tot Defensie met de isolatie zou beginnen.

Reageer op dit artikel