nieuws

Deense architecten zien nog weinig in ecologisch bouwen

bouwbreed

De architecten vormen de grootste hinderpaal bij het ecologisch bouwen in Denemarken. “Zij zijn te traag en te conservatief, als het gaat om anders denken in de bouwsector. Men richt zich meer op de vormgeving dan op de ecologische kant van de zaak, ook in de opleidingen”, meent professor Boje Lundgaard van de Arktitekthentjskole van Aarhus. Hij ventileerde deze kritiek tijdens een conferentie in die stad over ‘groene oplossingen in de bouw’.

Lundgaard kwam in zijn analyse van de situatie bovendien tot de conclusie, dat de ecologische poen die tot nu toe zijn gerealiseerd, niet zijn ontworpen door de besten uit het vak. “De tendens is, dat als men geen normaal werk kan krijgen, men altijd nog aan de gang kan gaan met het maken van composttoiletten. Daarvan draagt de ecologische bouw, zoals we die vandaag kennen duidelijk het stempel”, aldus de hoogleraar.

Hij verwierf daarmee de instemming van diverse andere conferentiegangers, onder wie bouwminister Ole Lentvig Simonsen. “Het begrip ecologie is ook in de bouw niet meer weg te denken en daarop ke jullie je net zo goed nu meteen instellen”, hield hij de ontwerpers voor.

Reageer op dit artikel