nieuws

Componenta brengt nieuwe produkten onder andere naam

bouwbreed

Componenta Benelux uit Coevorden heet vanaf heden Svedala Componenta. Deze naamsverandering kon men tevens introduceren samen met een aantal nieuwe produkten, waarvan de met een schudmechanisme uitgeruste sloop- en straatbakken bepaald innovatief genoemd ke worden.

De Zweedse multinational Svedala heeft zijn organisatie sinds kort wat strakker en daardoor doorzichtiger gemaakt. Dit was ook wel nodig daar deze gigant, die zijn hoofdkwartier in het Zweedse Malmo heeft, inmiddels uit ruim 200 verschillende bedrijven bestaat die gevestigd zijn in 35 landen en waarvan er nog vele onder eigen naam opereren.

Naast de Svedala (hoofd)vestiging in Dordrecht zijn de bekendste in Nederland opererende bedrijven Componenta Benelux uit Coevorden en Robot Pompen te Alphen aan den Rijn. Beide bedrijven hebben nu de naamstoevoeging Svedala gekregen en vallen onder de vestiging in Dordrecht. Voor Componenta was deze verandering geen beletsel om voort te gaan met marktgerichte ontwikkelingen en introducties.

Zeefbakken

Een van de nieuwe produkten van Svedala Componenta BV heeft vanuit Coevorden de welhaast onmogelijke naam van sloopzeefpuindieplepel meegekregen.

Marktonderzoek leerde dat een puinbak waarmee zand goed uitgezeefd kon worden tot grote besparingen kon leiden. Met de gewone puinriek, waarmee in de sloop veel wordt gewerkt, kan ook worden gezeefd. Dit gaat echter ten koste van het materieel daar er dan veel met de bak ‘geklapperd’ dient te worden, om de zeefwerking te verkrijgen.

De nieuwe sloopzeefpuindieplepel, die in samenwerking met Stolwerk BV in Breda is ontwikkeld en in de praktijk getest bestaat uit een speciale puindieplepel met een vergroot zeefoppervlak en een hydraulisch aangedreven tril-unit. De ophanging is dubbel afgeveerd waardoor de bak nagenoeg trillingsvrij aan de machine wordt gekoppeld. De machinist kan met de bak normaal sloopwerk verrichten bij uitgeschakelde trilinrichting. Bij het verladen kan men door licht te schudden waarbij door de afgeveerde ophanging alleen de bak schudt, of door de tril-unit in te schakelen het zand afzeven zonder dat de machine staat te dansen, waardoor aan de diverse ophangingen schade kan ontstaan.

Proeven hebben aangetoond dat tot 20% minder materiaal behoeft te worden afgevoerd en dat het laden/zeven tevens sneller gaat. Produktiviteitsverbeteringen van 20% tot 30% behoren tot de mogelijkheden.

De sloopzeefpuindieplepels worden geleverd in een serie welke uit vijf verschillende maatvoeringen bestaat en die een range hydraulische graafmachines bestrijkt van 0 tot 60 ton.

Straatbak

In het verlengde van deze bakken ontwikkelde men een straatbak. Met deze ondiepe riekbak, gemonteerd aan een hydraulische graafmachine kan bestaande bestrating worden opgenomen en vrijwel gelijkertijd worden (schoon)gezeefd of getrild. Dit alles zonder dat de bak geklapperd hoeft te worden.

Midigrijper

Nog een nieuw stuk hulpmaterieel is de midigrijper MG500 van Svedala Componenta. Deze volledig roterende sloopknijperbak is bestemd voor hydraulische graafmachines van 5 tot 12 ton. Het eigen gewicht van de bak bedraagt 500 kg terwijl de bakinhoud ca. 130 liter bedraagt. De schaalbreedte is 500 mm en geheel geopend komt de bak tot een bek van 1650 mm. Bij een debiet van 900 cm3/omw. werkt de midigrijper met werkdrukken tot 300 bar.

Knipsets

Vanaf heden voert Svedala Componenta ook een aantal produkten uit het programma van Holmatro. Het gaat hierbij om knipsets voor mobiel of stationair gebruik. In de praktijk ke deze knipsets gebruikt worden voor het doorknippen van wapeningsstaal dat bij sloop vrijkomt

De nieuwe sloopzeefpuindieplepel van Svedala Componenta is uitgerust met een tril-unit. Hiermee kan nu zand uitgezeefd worden zonder dat er trillingsschaden ontstaan aan de machine.Bovendien ke besparingen van 20% tot 30% worden bereikt.

Ten behoeve van het schoontrillen van bestratingen heeft Svedala Componenta deze straatbak gebouwd die trillingvrij kan opereren.

De Midigrijper MG500 is een volroterende sloopbak met een eigen gewicht van 500 kg en een inhoud van 130 liter.

Reageer op dit artikel