nieuws

China investeert miljarden in Shanghai

bouwbreed

China wil met miljardeninvesteringen Shanghai omvormen tot het financiele centrum dat Hongkong vervangt, mocht er in de nu nog Britse kroonkolonie chaos uitbreken in de aanloop naar de terugkeer in Chinese handen in 1997. De Chinese leiders hebben daartoe een kabinetsstuk voorbereid.

Het landsbestuur heeft grootse plannen met Shanghai. De stad moet sterk genoeg worden “om te ke concurreren met welk ander financieel knooppunt in de regio dan ook”, om de groei in China op dezelfde voet voort te zetten en om de rol van motor van de Chinese economie in de volgende eeuw te spelen, zo meldt ‘Staatsraad nummer 61’, zoals het stuk heet.

Het ligt in de bedoeling de infrastructuur van Shanghai voor om en nabij f. 4,7 miljard te moderniseren. Daarvan moet zo’n f. 1 miljard van de Chinese staat komen, ruim f. 0,2 miljard via de uitgifte van obligaties, ongeveer f. 0,2 miljard door de uitgifte van stadsaandelen en pakweg f. 3,2 miljard via bankleningen.

Voorts krijgt Shanghai diverse privileges. Zo zal de metropool de eerste Chinese stad worden waar samen met buitenstaanders import- en exportondernemingen mogen worden opgezet en waar handelshuizen komen voor de import van consumentenprodukten. Buitenlandse banken zullen toestemming krijgen in yuans zaken te doen.

De Chinese regering wil met deze aanpak ook Shanghai en het omliggende kustgebied op het al zeer hoge welvaartspeil brengen van Taiwan om de weg te banen voor de hereniging met deze eilandstaat. Maar volgens sommige China-kenners is deze strategie evenzeer bedoeld om de machtsbasis van de door president en partijleider aangevoerde “Shanghai-kliek” te versterken.

Reageer op dit artikel