nieuws

Betonnen wegdek met beperkt rolgeluid

bouwbreed Premium

Het rolgeluid op een betonnen wegdek kan worden beperkt door gebruik te maken van beton met een speciale samenstelling. Dat is gebleken bij de overlaging van de N10 tussen Diest en Scherpenheuvel in Belgie. De betonnen weg verkeerde in slechte staat en moest worden vervangen of gerenoveerd.

Er is gekozen voor een overlaging van ononderbroken gewapend beton. Het 7 m brede, 18 tot 19 cm dikke dakprofiel is in een gang aangebracht met een slipformpaver. Het mengsel voor de overlaging, met een maximale korrelmaat van 20 mm, werd vervaardigd in twee mobiele betoncentrales.

Een dag na het storten is het wegdek geborsteld, gewassen en ter bescherming met curing compound behandeld. In het midden werd een langsvoeg gezaagd, die is afgewerkt met een profiel van neopreen. Uit proeven is gebleken dat het wegdek goede kwaliteiten heeft. De geluidsproduktie blijkt duidelijk minder te zijn dan van betonwegen van traditioneel beton.

Reageer op dit artikel