nieuws

Baggeraar Danel tegen uitlevering naar Duitsland

bouwbreed

Th. Danel uit Heemstede verzet zich tegen uitlevering naar Duitland. In kort geding voor de president van de rechtbank in Den Haag heeft hij vrijdag een uitleveringsverbod gevraagd. De 55-jarige Danel wordt oplichting van een bank en van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern verweten bij de ondergang van het Oostduitse baggerbedrijf BBB.

Minister Sorgdrager van Justitie heeft ingestemd met uitlevering. De Duitse regering maakt het mogelijk dat Danel na de definitieve veroordeling zijn straf in Nederland kan uitzitten. Daarbij mag de straf ook worden omgezet in een termijn die overeenkomt met wat in Nederland voor meervoudige oplichting gebruikelijk is. Daarmee is volgens landsadvocaat mr. E. Daalder voldaan aan de vereisten die de Uitleverinsgwet stelt.

Volgens de advocaat van Danel, mr. J. Koets, zal in de praktijk aan deze garantie geen inhoud ke worden gegeven. De behandeling van de zaak zal, zo verwacht hij, jaren in beslag nemen. Daardoor zal het voorarrest veel langer duren, dan de maximale straf die Danel in Nederland zou moeten uitzitten.

Uitspraak vrijdag 8 september.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels