nieuws

Australische wijn langs ongebonden paden

bouwbreed

‘Door ons open systeem is er hier zeer veel mogelijk’

Een wijnproeverij op de Australische ambassade laat behalve een bijna verbijsterende veelheid van indrukken de conclusie na, dat er eigenlijk niet zoiets als Australische wijn bestaat. Dat mag zeker niet geduid worden als een gebrek aan identiteit, eerder als een gevolg van een niet aflatende drang tot experimenteren. “Bij zo’n glas herken je niet in de eerste plaats Australie, zelfs niet de staat, maar eerder welke wijnmaker wat met welke druif heeft gedaan”, zei Michael Awin, regiodirecteur van Cranswick Smith en Sons, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Kwast Wijnkopers in Nieuw Vennep. “Dat ligt aan ons open systeem, er kan veel”, verklaarde hij.

De Cranswick Smith Winery werd ruim twintig jaar geleden gesticht in Riverina, de grootste wijnproducerende streek in de provincie New South Wales. Van meet af aan was de bedoeling betrouwbare wijnen te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Klein beginnen was er dus niet bij. Er kan 12.000 ton druiven per jaar worden verwerkt en met zijn opslagcapaciteit van 9 miljoen liter behoort Cranswick tot Australie’s grootste producenten en exporteurs. Barramundi is de naam van Cranswicks voornaamste internationale label, betaalbare wijnen die voor redelijke prijzen binnen een groot bereik vallen. Ik proefde een witte Semillon Chardonnay en een rode Shiraz Merlot, zonder tot de top te (willen) behoren uiterst smakelijke wijnen. En wat meer zegt: door hun prijs van f. 8,45 bereikbaar voor meer dan the happy few. Barramundi wordt gedistribueerd door zusterbedrijf/verkooporganisatie Intercellars BV. Brown Brothers (1885) in het Noordoosten van de provincie Victoria behoort tot Australie’s oudste familiebedrijven. Maakte men aanvankelijk voornamelijk ‘versterkte wijnen’, – bijvoorbeeld port-achtigen – tegenwoordig heeft Brown een naam hoog te houden voor zijn gewetensvolle experimenten met nieuwe druifsoorten. De zwoel geparfumeerde, maar niettemin strakdroge Dry Muscat was er een voorbeeld van. Oud Wijnkopers en Hustinx is de importeur.

In 1843 begon de oud scheepsarts dr. Henry John Lindeman in Hunter Valley, New South Wales met het maken van wijn. Tegenwoordig is Lindemans, met behalve in Hunter Valley produktiebedrijven in Coonawarra, Padtaway en de Barossa Valley, het meest gelauwerde bedrijf van Australie. Importeur voor Nederland is Van der Linden in Rotterdam, zojuist samengegaan met Walraven en Sax. Ook het 150 jaar oude Penfolds bij Adelaide, New South Wales, de grootste producent van het continent, wordt door Van der Linden in ons land vertegenwoordigd.

Er wordt ongelooflijk veel aan research gedaan, waarbij men harmonie tracht te bereiken in stijl, druifsoorten, hout en moment van botteling. Overigens bevestigde Michele Wippele, verkoopleider voor Europa, mijn na het proeven van een fraaie Semillon Chardonnay uitgesproken conclusie, dat men tegenwoordig fruit laat prevaleren boven hout.

De Orlando Jacobs Creek Chardonnay is al jaren mijn persoonlijke favoriet: Bourgogne-associaties voor een betaalbare prijs (nu circa f. 11). De geschiedenis van het in 1847 door de Duitse immigrant Johann Gramp gestichte bedrijf is een voorbeeld van de internationalisatie in de huidige wijnwereld. Tot 1971 in familiehanden, sedertdien als Orlando Wyndham Group deel uitmakend van de Franse drankengigant Pernod Ricard Group. Geimporteerd door de vroegere Kon. Cooymans en Andre Kerstens BV in Tilburg, nu Pernod Ricard Spirits en Wines Nederland, u zou het hebben ke raden. Verreweg de merkwaardigste cepage dronk van het huis Caversham, bij het mediterrane Perth in New South Wales. Het was een blend van de Chenin (Loiredruif) en de Verdelho, die mij alleen bekend was als ‘aandeelhouder’ in de gestookte Madeira. Maar de proef op de tong was een boeiende witte wijn met hout- en salie-accenten. De prijs zal circa f. 15 zijn, de importeur is Coenecoop in Waddinxveen.

Reageer op dit artikel