nieuws

Wormwielzuiger maakt vuil Ketelmeer schoon

bouwbreed

Rijkswaterstaat test tot einde deze maand met de wormzielzuiger en de schijfbodem-cutter twee milieuvriendelijke technieken om het zwaar vervuilde Ketelmeer uit te baggeren. Het meer is door lozingen in de jaren zestig ernstig vervuild met giftige stoffen en zware metalen.

Om te voorkomen dat de vervuiling in het IJsselmeer of in het grondwater terecht komt, is besloten de bodem te reinigen. Het is een grootschalige operatie waarvoor RWS ook volgend jaar nog baggerproeven wil nemen.

De wormwielzuiger woelt de vuile grond los en transporteert deze naar de mond van een zandzuiger. De schijfbodem-cutter snijdt de vervuilde bagger los voordat de troep in een afgesloten baggeremmer terecht komt.

De schoonmaakoperatie luistert nauw. De vervuilde laag is gemiddeld veertig centimeter dik. Als er over het gehele meer een centimeter te veel wordt gebaggerd, is er 280.000 kubieke meter extra opslagruimte nodig.

De daadwerkelijke sanering begint waarschijnlijk in 1998.

Reageer op dit artikel