nieuws

Woningbouwactiviteiten in Duitsland fors omlaag

bouwbreed Premium

Het niveau van de woningbouw in Duitsland zal tot het jaar 2000 dalen tot 310.000 woningen per jaar. Vorig jaar werd nog een record aantal van 574.000 woningen gerealiseerd, maar dit jaar zal zeker dit aantal niet meer worden gehaald.

Dat voorspelt het Pestel-Institut in Hannover, dat naar de komende nieuwbouwactiviteiten een onderzoek instelde. In het mededelingenblad van de Nederlands- Duitse Kamer van Koophandel, die hier melding van maakt, valt ook te lezen dat de cijfers, voor zover die voor dit jaar al beschikbaar zijn, het instituut gelijk geven.

Het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie in Bonn meldt namelijk dat de orderportefeuille in de woningbouw in het eerste kwartaal van 1995 een daling te zien heeft gegeven van 16,3%.

Nieuwe deelstaten

In de nieuwe deelstaten steeg het aantal ontvangen orders nog met 24,6%, zodat de daling vooral in de oude deelstaten moet worden gezocht. In die oude deelstaten is vooral de vraag naar meergezinswoningen sterk afgenomen. De daling ten opzichte van 1994 wordt nu al met 70% becijferd op 80.000 eenheden in de komende vijf jaar, aldus de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel.

In de nieuwe deelstaten wordt het woning tekort tot 2005 becijferd op ongeveer 683.000 eenheden. Het aanbod van nieuwbouw blijkt nu al twee keer zo groot te zijn. Volgens het Pestel-Institut worden dit jaar daar al vermoedelijk 150.000 wooneenheden opgeleverd en in de komende jaren telkens 140.000. Dat zou resulteren in een overschot van 800.000 eenheden in het jaar 2005.

Reageer op dit artikel