nieuws

Woningbouw extra geprikkeld door verlaging van hypotheekrente

bouwbreed

De hypotheekrente daalt weer. Voor de al goed draaiende bouwnijverheid is dat weer een extra prikkel om dit jaar nog meer woningen te ke wegzetten. ABN Amro en de Postbank namen dinsdagochtend het voortouw, enkele uren later gevolgd door Abp en Rabobank. De vier banken hebben hiertoe besloten gezien de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt. De andere banken en hypotheekinstellingen zullen zeker volgen, zo verwachten financiele kringen. Het laagste hypotheekniveau van midden-1994 wordt nog niet benaderd.

In het algemeen gaan de tarieven met 0,2 tot 0,4 procentpunt omlaag. De Rabobank heeft bij een hypotheekvorm met een drie jaar vaste rente zelfs een verlaging van 0,5 procentpunt doorgevoerd tot 6,5 procent. De banken zijn tot de maatregelen gekomen gezien de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt.

Bij ABN Amro gaan de tarieven voor hypotheken met variabele rente en met 1 en 2 jaar vaste rente 0,4 procentpunt omlaag. Zo betaalt de klant straks 6,1 procent voor een hypotheek met 2 jaar looptijd. Het tarief voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie en 1 jaar vaste rente komt op 5,6 procent. De verlagingen van de andere hypotheekinstellingen varieren eveneens van 0,2 tot 0,4 procentpunt.

ING Bank en Postbank verlagen de basisrente met een kwart procentpunt van 4,5 tot 4,25 procent. De basisrente is de grondslag voor de berekening van rentetarieven in rekening-courant voor zakelijke clienten. Het rentetarief voor zakelijk rekening courant-krediet bestaat uit de basisrente plus een opslag, die met de zakelijke klant is afgesproken en die per relatie kan verschillen.

Reageer op dit artikel