nieuws

‘We zijn door het oog van de naald gegaan’

bouwbreed

In Voorburg dreigde woensdag een 33 meter hoge hei-installatie op een flatgebouw te vallen. Uit veiligheidsoverwegingen werden veertien gezinnen geevacueerd en werden een straat en twee trambanen afgesloten voor het verkeer.

Even na achten stonden drie mannen voor haar deur. Ze moest haar huis verlaten. Zo snel mogelijk. Op haar vraag waarom kreeg ze een ‘snibbig’ antwoord. “Achteraf gezien kan ik het me wel voorstellen,” zegt de bewoonster van het flatgebouw aan het Balen van Andelplein in Voorburg. “Het was een noodsituatie omdat dat ding op ons hoofd dreigde te vallen en die man was natuurlijk hardstikke gespannen.”

“Ik dacht dat ’t een geintje was,” zegt een andere bewoonster. “Zoiets verwacht je toch niet.” In totaal moesten circa dertig mensen hun huis verlaten. Daarnaast mochten medewerkers van de woningstichting, die in het gebouw is gehuisvest, niet naar binnen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. De machine die onder meer wordt gebruikt voor het in de grond draaien van heipalen, is een Hitachi KH 280 ELS. Hij bestaat uit een zogenaamde makelaar en een hydraulisch IHC-blok. De installatie staat op een rupsonderwagen waardoor hij over het terrein kan worden gereden. Een van de stalen buizen waarop de ‘makelaar’ steunt, knakte tijdens het plaatsen van rijschotten ten behoeve van de rupsonderwagen. Hierdoor kwam het gevaarte uit het lood te staan.

Keuring

Aan het Balen van Andelplein worden 87 huizen gebouwd door firma Van der Waal uit Vlaardingen. Opdrachtgever voor de bouw is de Woningbouwstichting Voorburg. Doordat de ‘palendraaier’ dreigde om te vallen hebben de werkzaamheden lichte vertraging opgelopen. Er is geen schade onstaan aan het werk, aldus J. Bijl van firma Van der Waal. “De schade aan de installatie valt ook wel mee. We ke volstaan met het monteren van een nieuwe buis.”

Voordat de hei-installatie werd ingezet in Voorburg was hij gekeurd. Hieruit kwam niet naar voren dat er iets mee mis was. “Er is beslist geen sprake van achterstallig onderhoud,” aldus Bijl. “Anders was dat tijdens de keuring zeker naar boven gekomen.”

Volgens Bijl zijn er veel kosten gemaakt vanwege het ontruimen van de flats en het afzetten van de weg. Deze zullen in eerste instantie worden verhaald op de bouwonderneming.

Waarschuwen

Rond half acht ’s morgens merkte personeel van Woningstichting Voorburg dat er iets niet in orde was met het gevaarte. “Ze hoorden gekraak,” zegt N. Vieveen, voorzitter van de woningbouwstichting. “Toen ze gingen kijken wat er aan de hand was, zagen ze dat hij helemaal scheef stond. Er is toen meteen aktie ondernomen om ongelukken te voorkomen.”

Politiemensen, personeel van de stichting en het bouwbedrijf waarschuwden de bewoners van het nabijgelegen flatgebouw. Vrijwel gelijktijdig werd de Koningin Julianalaan afgesloten voor alle verkeer want de kans bestond dat de machinerie niet recht voorover zou vallen, maar schuin en dan was hij op de weg terecht gekomen. “We zijn door het oog van de naald gegaan,” concludeert burgemeester Eenhoorn van Voorburg, nadat hij poolshoogte heeft genomen.

Pogingen om de kolossale machine af te breken mislukten omdat de kraan die hiervoor nodig was, bij aankomst niet hoog genoeg bleek te zijn. Daarom werden twee bouwvakkers in een bakje omhoog gehezen om de ‘palendraaier’ met een ketting vast te zetten aan de kraan. Hierdoor verminderde het gevaar. Met behulp van een nieuwe hulpkraan werd het gevaarte in de loop van de middag alsnog afgebroken. Rond zes uur was de situatie weer veilig.

Bijl: “We weten nog niet hoe het mankement is ontstaan. Dat wordt onderzocht en ook bekijken we of er andere onderdelen aan vervanging toe zijn.”

Reageer op dit artikel