nieuws

Vooraf gekoeld betonzand voorkomt scheurvorming

bouwbreed

Het koelen van beton tijdens de verharding verkleint het risico op scheurvorming door initiele krimp. Dat heeft Michael Lee, directeur van Coldcrete Inc. uit de Verenigde Staten, op een idee gebracht. Hij koelt het zand, voordat het in de betonmortel gaat.

Lee heeft daarvoor een speciaal procede ontwikkeld, aldus een bericht in de Colorado Springs Gazette Telegraph. Daarbij wordt het zand in draaiende trommels gekoeld met behulp van koude lucht. De werkwijze is in 1993 gepatenteerd.

Samen met zijn broer Edward heeft Lee een onderneming opgericht voor het koelen van beton, Coldcrete Inc. Een groot deel van de omzet van het bedrijf is afkomstig uit export naar het buitenland, met name naar Hongkong, Ecuador, Qatar, de Dominicaanse Republiek en Venezuela. Recentelijk heeft Coldcrete zelfs een contract voor $1,7 miljoen gesloten in Zuid-Amerika. Het bedrijf kan de komende jaren uitgroeien tot een international met een omzet van vele miljoenen dollars.

Goedkoper

Michael Lee is een expert op het gebied van de chemie en de toepassing van industriele gassen bij koelprocessen. Zijn bedrijf Coldcrete Inc. biedt echter niet alleen deskundigheid, maar levert ook de nodige installaties voor het koelen van beton.

Behalve apparatuur voor het koelen van zand met koude lucht heeft Coldcrete materieel ontwikkeld voor het koelen van grind met koud water en het koelen van betonmortel met vloeibare stikstof. Dat laatste is een bekende techniek, die kort geleden voor het eerst in Nederland is toegepast, door betoncentrale Twenthe BV.

Volgens Lee is het echter veel goedkoper om het grind of zand vooraf met lucht of water te koelen. De resultaten zijn niet minder dan van de methode met stikstof. Omdat de kosten zoveel lager zijn, verwacht Lee een grote belangstelling van aannemers en constructeurs van over de hele wereld.

Niet eenvoudig

Volgens Lee was het niet eenvoudig om aannemers uit de Verenigde Staten te overtuigen van het feit, dat het zin heeft om beton te koelen voor en tijdens de verharding. Naar zijn overtuiging voorkomt het niet alleen scheurvorming, maar levert het ook sterker beton op. Tot nog toe wordt het koelen van beton slechts in speciale gevallen toegepast. “De markt voor ons procede is beperkt en in het begin was het moeilijk om aan klanten te komen. Het waren zware jaren”, aldus Lee. Hij wist echter enkele grote aannemingsbedrijven te overtuigen en levert hen sindsdien met succes systemen voor het koelen van beton. Lee verwacht dat zijn tweepersoonsbedrijf kan uitgroeien tot een internationale onderneming. Hij richt zich daarbij in eerste instantie op het buitenland. Volgend jaar komt reeds meer dan de helft van de omzet uit export, is de verwachting.

Coldcrete Inc. is gevestigd in de Verenigde Staten, Colorado Springs, 709 N. Nevada Avenue.

Reageer op dit artikel