nieuws

Utrecht wil de vierde van de Grote Vier blijven

bouwbreed

Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) vreest bestuurlijk buiten de Randstad te zullen vallen als de stad geen stadsprovincie wordt. Dit laat het bestuur weten naar aanleiding van uitspraken van minister Dijkstal dat Utrecht wat hem betreft geen stadsprovincie zal worden.

Dit zegt I. Opstelten, sprekend als burgemeester van Utrecht als voorzitter van de BRU. Hij vindt dat Utrecht een grote stad is en niet de grootste van de provincieplaatsen.

“In Rotterdam hebben ze de havens, Amsterdam heeft Schiphol. Maar in Utrecht ligt het knooppunt van de Nederlandse spoorwegen. Daar passeren meer mensen per dag dan bij de luchthaven”, aldus Opstelten. Toch dreigt Utrecht de boot te missen, nu minister Dijkstal en staatssecretaris Vondevoort het kabinet in september zullen voorstellen om het aantal stadsprovincies te beperken tot de Grote Drie. Utrecht, Arnhem-Nijmegen, Hengelo-Enschede en Eindhoven zouden die begeerde status niet verwerven. Want, schrijft de minister: “De regionale problematiek is in die regio’s niet van dien aard dat ingrijpende bestuurlijke reorganisatie noodzakelijk is.”

Vorming van een stadsprovincie is gerechtvaardigd omdat de regio de grootste economische groei kent van het hele land, menen de BRU-leden. Zij wijzen op de 450 hectare bedrijfsterrein en 450.000 vierkante meter kantoorterrein die de komende jaren aangelegd worden.

Afgezien van alle grootsteedse ontwikkelingen in Utrecht, die de regionale bestuurders keer op keer bij de beleidsmakers in Den Haag uiteenzetten, kent de stad ook de negatieve kanten van de moderne samenleving. “Er is een werkloosheid van meer dan tien procent, een enorm woningtekort en de files staan dagelijks in de top-10 van Nederland,” somt BRU-voorzitter Opstelten op. “De ongewenste tweedeling in de maatschappij ligt ook in Utrecht op de loer. Daarbij doen we niet onder voor de andere drie steden. Het zijn allemaal problemen waarvoor een gemeenschappelijke aanpak noodzakelijk is.”

Reageer op dit artikel