nieuws

TNO ontwikkelt en test warmtepompen

bouwbreed

TNO is volop bezig met het ontwikkelen en testen van warmtepompen voor industrieel en ook huishoudelijk gebruik. Daarmee moet worden bereikt dat in het jaar 2000 met behulp van deze pompen 5 PJ (Petajoule) energiebesparing wordt gerealiseerd.

In het jaar 2010 moet deze energiebesparing al 50 PJ bedragen. Een Petajoule is 1015 joule. Het ministerie van Economische Zaken heeft hiertoe het ‘Plan van aanpak’ ontwikkeld, dat wordt uitgewerkt door Novem (Nederlandse onderneming voor energiebesparing en milieu).

Opdracht

TNO heeft van dit ministerie de opdracht gekregen voor het beheren en uitvoeren van het ‘Programma Warmtepompen TNO’ gedurende de jaren 1994 en 1995. Er is volgens TNO een toenemende aandacht voor procesintegratie te constateren, als methode om tot een verantwoordelijke industriele toepassing van warmtepompen te komen.

TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie (MEP) zijn druk doende warmtepompsystemen te optimaliseren en te evalueren om tot een betere prijs-prestatieverhouding te komen.

Absorbtie-warmtepomp

Zo wordt op het ogenblik samen met een Nederlands bedrijf een geavanceerde absorptie-warmtepomp voor industriele toepassing ontwikkeld. Tevens is een concept in ontwikkeling voor kleinere warmtepompen voor de gebouwde omgeving. Ook is TNO-MEP bezig met het opzetten van een testcentrum voor warmtepompen.

Het is de bedoeling dat daar warmtepompen voor huishoudelijk gebruik worden getest en in de toekomst worden gecertificeerd. Ook zijn met behulp van de testruimte de warmtepompen te optimaliseren voor zowel de ruimteverwarming als de warmtapwatervoorziening. Internationaal worden er reeds diverse testprocedures ontwikkeld.

Reageer op dit artikel