nieuws

Theater Kop van Zuid voor eeuwgrens open

bouwbreed

De bouw van een nieuwe schouwburg op de Kop van Zuid in Rotterdam is een stap verder. Als alles volgens plan verloopt moet in het jaar 2000 de eerste voorstelling worden gegeven.

De commissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken (ROG) gaf tijdens de wekelijkse vergadering het pobureau Kop van Zuid toestemming om de stedebouwkundige voorwaarden en uitgangspunten verder uit te werken.

Als er geen kink in de kabel komt, zal het nieuwe Luxortheater met 1500 stoelen op 30 november 1999 klaar zijn. Een kleine zaal van Luxor blijft in het centrum van de Maasstad.

In het stedebouwkundige plan – gemaakt door onder andere Maarten Struijs – dat aan de commissie ROG werd gepresenteerd gaat men uit van een situering aan de voet van de Erasmusbrug. Een aanbeveling van de gemeente is dat men vanuit de foyerruimten over het water van de Rijnhaven moet ke uitkijken.

Om de kosten te drukken wordt gekozen voor een compacte bouwwijze, ‘waarbij het geveloppervlak tot een aanvaardbare grootte wordt beperkt’.

Op dit moment houdt een beoordelingscommissie zich bezig met de selectie van de architecten. Naar aanleiding van de Europese publikatie heeft zich een aantal architecten aangediend. Tevens had de gemeente Rotterdam al de architecten Gehry (USA), Wilson (UK) en de Nederlanders Sipek en Hertzberger uitgenodigd.

De laatst genoemde architect heeft het onlangs voltooide Chasse theater in Breda ontworpen. Van Gehry is het Amerikaans cultureel centrum in Parijs een recent werk. Wilson heeft zijn sporen verdiend met een paar culturele hoogstandjes in Duitsland. Sipek is meer bekend vanwege zijn industriele ontwerpen. De bar van het NAi is van zijn hand.

“Door de commissie wordt hieruit een keus gemaakt. Vervolgens krijgt een aantal van die architecten tot volgend jaar januari de tijd hun plan verder uit te werken. Zij gaan dan gebruik maken van de stedebouwkundige voorwaarden en uitgangspunten waar de commissie RO het groene licht voor gaf”, aldus Astrid Kirs van het poteam Kop van Zuid.

Februari 1996 moet de keuze zijn gemaakt. De aanbesteding van de bouw is zomer 1997 gepland.”

Reageer op dit artikel