nieuws

Scania zet meer zware vrachtwagens weg in West-Europa

bouwbreed

Scania heeft zijn nettowinst in het eerste halfjaar verdubbeld. De Zweedse vrachtwagenfabrikant noteerde een resultaat van 2,11 miljard kroon ( f. 472 miljoen) vergeleken met 1,05 miljard kroon in dezefde periode vorig jaar. De omzet groeide van 12,37 miljard tot 18,02 miljard kroon ( f. 4,03 miljard).

Scania heeft vooral geprofiteerd van de flinke toename van de vraag naar zware vrachtwagens in West-Europa. Daar groeide de markt met 33 procent. Het marktaandeel in deze regio wist Scania naar eigen opgave op te schroeven van 13 procent vorig jaar tot ongeveer 15 procent nu. Dat leverde een betere bezettingsgraad op in de fabrieken.

In het eerste halfjaar verkocht Scania ruim 22.800 vrachtwagens en bussen. Dat betekende een verbetering van 48 procent. Het bedrijfsresultaat nam toe van 1,73 miljard tot 3,06 miljard kroon ( f. 685 miljoen). De winst uit gewone bedrijfsuitoefening klom van 1,48 miljard tot 2,81 miljard kroon ( f. 629 miljoen). Behalve vrachtwagens en bussen fabriceert Scania ook machines voor de industrie en de scheepvaart. De onderneming heeft ruim 21.000 medewerkers en is voor 100 procent eigendom van de Zweedse investeringsmaatschappij Investor.

Reageer op dit artikel