nieuws

Recreatiepo verdeelt inwoners van Rhenen

bouwbreed Premium

Het gemeentebestuur van Rhenen heeft grootse plannen. Het wil een recreatiegebied aanleggen in de groene Palmerswaard, de uiterwaarden die het dorp beschermen tegen de Rijn. De plannen worden betaald door een poontwikkelaar, die in ruil hiervoor het gebied mag ontgronden. De bevolking van het dorpje is echter sterk verdeeld.

De plannen voor het recreatiegebied ontstonden nadat was besloten om een groot regionaal zandwinningsgebied te creeren in de Rhenense uiterwaarden. In totaal zal er zo’n 800.000 kuub zand worden ontgraven door A. Hak Beheer. De poontwikkelingspoot van dit bedrijf is bereid om in ruil hiervoor een groot aantal recreatieve voorzieningen aan te laten leggen.

Een mooie kans, zo dacht het gemeentebestuur, om de toeristische aantrekkingskracht van het dorpje verder te versterken en zo de middenstand meer perspectief te bieden. Ook komt er een einde aan de parkeerproblemen in het centrum. Naast een jachthaven met havengebouw, een hotel, een ijsbaan, een visvijver, een grote recreatieplas en een net van fietspaden zal namelijk ook een groot parkeerterrein nabij het centrum worden aangelegd. Hoofd sector wonen van de gemeente Rhenen, A. Kroll, is nog steeds positief over de plannen. Ondanks de flinke weerstand die hij ondervindt van een deel van de bevolking.

Grazende koeien

Het dorpje lijkt verdeeld te worden door voor- en tegenstanders van het plan. De tegenstanders zijn verenigd in de stichting Uiterwaarden. Zij is van mening dat de Palmerswaard behouden moet blijven zoals ze is: groen en bevolkt door grazende koeien.

De voorstanders bevinden zich onder meer onder de plaatselijke middenstand, die onlangs massaal posters met de kreet ‘Ja voor recreatief Rhenen’ in hun neringen hingen.

Veel winkeliers hebben de poster inmiddels weer in de kast gelegd omdat dit nogal eens bleek te leiden tot felle discussies die het koopgedrag negatief beinvloedden. Sommige klanten dreigden zelfs geen stap meer in de recreatiegezinde winkels te zetten als de poster niet werd weggehaald.

Beetje opgeblazen

Volgens Kroll wordt de zaak een beetje opgeblazen. “Vorige maand heeft de gemeente de bevolking via een folder om haar mening gevraagd. In totaal kwamen er 1700 reacties binnen, waarvan 1000 positieve en 700 reacties waarin de plannen geheel of gedeeltelijk werden afgewezen. Daarnaast heeft de gemeenteraad zich in beginsel positief uitgesproken over de ontwikkeling van de Palmerswaard.”

De tegenstanders vinden echter dat de Palmerswaard een groen gebied moet blijven. Zij vrezen daarnaast dat de aan te leggen jachthaven, die plaats gaat bieden aan 270 boten, exploitatieproblemen zal krijgen omdat de huidige, kleine aanlegsteiger die het dorp nu al heeft in het huidige hoogseizoen nog plaats over heeft. “Het zou mij verbazen als er straks ineens 270 boten aanmeren”, aldus actievoerder H. Voerman.

Volgens de gemeente is er echter een afspraak met de watersportvereniging uit het naburige Lienden, die met zo’n 160 boten z’n ligplaats wil verleggen naar Rhenen, wanneer de jachthaven klaar is.

De Rhenense twisten duren nog steeds voort. Kroll gaat er echter vanuit dat de plannen gewoon doorgaan. In september spreekt de gemeenteraad zich definitief uit. Daarna zal Hak de ontgronding ter hand nemen en kan de jachthaven in 1998 in gebruik worden genomen.

Reageer op dit artikel