nieuws

Politie Utrecht wil aantal inbraken sterk reduceren

bouwbreed Premium

De politie Regio Utrecht wil in de provincie het aantal woninginbraken drastisch gaan terugdringen. De komende vier jaar wordt daartoe het po ‘Samenwerken aan veilig wonen’ uitgevoerd. Voor het project is een preventieteam geformeerd van dertig mensen. Kosten: f. 2,4 miljoen per jaar.

Doel van het po is een reductie van het aantal inbraken van 14.500 in 1993 tot 10.000 en een verhoging van het oplossingspercentage van de huidige tien naar veertig procent.

Onderdeel van de strategie is een mailing: bij alle 400.000 woningen in de provincie zal de komende jaren een brief worden bezorgd, waarin een gratis beveiligingsinspectie door de politie wordt aangeboden. Als de door de politie geadviseerde preventieve maatregelen (gemiddelde kosten: f. 1000 per woning) worden uitgevoerd, ontvangt de bewoner een certificaat dat aangeeft dat de woning voldoende is beveiligd tegen inbraak. In zijn advies beperkt de politie zich tot de deugdelijkheid van het hang- en sluitwerk. Over elektronische beveiliging worden geen uitspraken gedaan.

De politie werkt in het po onder meer samen met de gemeenten, leveranciers van hang- en sluitwerk en enkele verzekeringsmaatschappijen die bewoners van gecertificeerde woningen kortingen geven op de premies voor inboedelverzekeringen.

Dat de Utrechtse aanpak succesvol kan verlopen, blijkt uit het eerste experiment dat vorig jaar is uitgevoerd enkele gemeenten. Niet minder dan 48 procent van de inwoners reageerde op het aanbod van de politie, waardoor bijvoorbeeld in Wijk bij Duurstede van de 2200 woningen nu 625 zijn voorzien van een certificaat. In deze woningen is volgens plaatsvervangend korpschef R.G.C. Bik sindsdien geen enkele inbraak meer geconstateerd.

Top 3

Dat juist in Utrecht een dergelijk initiatief ontstaat is eigenlijk niet verwonderlijk, want de regio heeft met zijn 1 miljoen inwoners de dubieuze reputatie tot de misdaad-top 3 van Nederland te behoren.

Terwijl het landelijk inbraakrisico ergens tussen de twee en drie procent ligt, komt dit cijfer in Utrecht boven de drie uit. De bewoners maken het de inbreker ook niet al te moeilijk. Uit onderzoek van de politie blijkt dat zowel bij koop- als bij huurhuizen slechts 0,4 procent voldoende is beveiligd.

Ook andere politieregio’s hebben inmiddels belangstelling getoond voor het Utrechtse po. Tijdens een symposium op de internationale beveiligingsbeurs Security ’95, die van 2 tot en met 6 oktober 1995 in de Jaarbeurs in Utrecht zal worden gehouden, zal daarom onder meer worden gesproken over uitbreiding van het po naar andere delen van het land.

Reageer op dit artikel