nieuws

NWR hekelt aanwijzingen staatssecretaris Tommel

bouwbreed Premium

De stappen van staatssecretaris Tommel dienen geen enkel volkshuisvestingsbelang door, vooruitlopend op lopende procedures, zijn machtswoord over BTW-constructies uit te spreken.

Dat zegt N. van Velzen, directeur van de Nationale Woningraad (NWR) op de aanwijzing van Tommel aan de Amsterdamse woningcorporaties Patrimonium en Algemene Woningbouw Vereniging (AWV).

Op straffe van de intrekking van de toelating moeten de twee corporarties hun BTW-constructies beeindigen. De twee corporaties hebben de Rechtbank van Amsterdam verzocht de aanwijzingen van staatssecretaris Tommel te schorsen. Intrekking van de toelating betekent het einde voor de twee corporaties. Volgens de NWR stelt Tommel de twee corporaties hiermee voor een onmogelijke keus: “Of ze moeten een belastingschade van miljoenen guldens voor lief nemen, of ze moeten hun toelating riskeren.”

Deurmat

De Amsterdamse corporaties zijn niet de eerste woningbouwverenigingen die een aanwijzing van Tommel op de deurmat hebben gekregen. Eerder ontvingen de Stichting Woningbedrijf Den Haag en de Bredase corporaties St. Joseph en De Algemene, een dergelijke brief. Deze corporaties zijn een gerechtelijke procedure gestart. Volgens Van Velzen geeft het geen pas om, vooruitlopend op deze procedures en zijn eigen beslissing over de liggende bezwaarschriften van AWV en Patrimonium, het machtswoord uit te spreken. “Het is onduidelijk welk volkshuisvestingsbelang de staatssecretaris heeft”, aldus de NWR-directeur.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VROM zijn een “stuk of tien” corporaties met de BTW-constructies over de scheef gegaan. “Die krijgen allemaal een brief”, aldus VROM.

Mogelijk

“Wij hopen”, zo benadrukt Van Velzen, “dat de rechter zal zeggen dat iets dat voor 31 maart voor iedereen mogelijk was, ook voor corporaties mogelijk moet zijn.”

BTW-constructies zijn de laatste jaren flink in zwang geraakt. In navolging van veel gemeenten, non-profitorganisaties en marktpartijen hebben ook woningcorporaties van de mogelijkheid om belastingbesparingen te realiseren gebruik gemaakt. Staatssecretaris van Financien, Vermeend, zette een rem op de constructies door een wetsvoorstel in te dienen en de ‘opzetjes’ met terugwerkende kracht vanaf 31 maart ’95 te verbieden.

Reageer op dit artikel