nieuws

NVM voorstander melden van zaken met ‘een luchtje’

bouwbreed

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is voorstander van een branchebrede in plaats van beroepgroepsgewijze meldingsplicht van dubieuze transacties bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).

Dat betekent dat niet alleen makelaars maar ook notarissen, banken en verzekeringsmaatschappijen actief in onroerend goed een meldingsplicht moeten krijgen. De NVM verwacht hierover binnenkort een gesprek met MOT-hoofd W. Teuben.

Dit zei B. van Groenigen, voorzitter van de NVM, gisteren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in Nieuwegein. Eerder deze week maakte het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties bekend dat ook notarissen en makelaars dubieuze zaken aan justitie zouden moeten melden. Dat is op dit moment nog niet het geval.

Van Groenigen is hier geen tegenstander van. Sterker, begin dit jaar riep de NVM-voorzitter al op tot een dergelijke maatregel. Aanleiding toen vormde het jaarrapport van de Amsterdamse politie waarin stond dat er geld via onroerend goed werd witgewassen. “Overigens hebben wij nooit van de Amsterdamse politie, ondanks herhaalde verzoeken, concrete voorbeelden gekregen. Ons is ook geen enkele zaak bekend”, aldus Van Groenigen gisteren.

De NVM-makelaars hebben een gedragscode waarin staat opgenomen dat men van deals moet afblijven waar een luchtje aan zit. “We zouden dat vervolgens ook moeten melden”, aldus Van Groenigen die overigens wel pleitte voor een “branchebrede” meldingsplicht. “In principe kan iedereen in Nederland makelen. Dus iedereen die bij onroerend goed transacties betrokken is, moet een meldingsplicht krijgen. Overigens zullen wij als NVM ons hier niet achter verschuilen.”

Jaarcijfers

De makelaars zijn tevreden over het eerste halfjaar op de onroerend goed markt. Vergenoegd liet Van Groenigen dan ook weten dat zijn januari-voorspelling, dat de forse prijsstijgingen achter de rug zijn, is uitgekomen. De gemiddelde prijs van een huis in Nederland nam toe met twee procent tot – 233.800 in de eerste helft van dit jaar tegen – 229.200 in dezelfde periode vorig jaar. “Daarmee volgt de prijsstijging het inflatieniveau van twee a tweeeneenhalf procent”, aldus Van Groenigen.

Het aanbod op de woningmarkt is in de afgelopen periode fors toegenomen. Gemiddeld stonden in de eerste zes maanden van dit jaar 26.700 woningen te koop tegen 23.000 in de eerste helft van vorig jaar. Deze toename is met name toe te schrijven aan de opleveringen van nieuwbouwwoningen.

“Er is inmiddels sprake van een zodanig evenwicht in de markt dat zowel de verkopende als de kopende consument zich op een rustige manier kan orienteren. De aspirant koper kan nu uit vier woningen kiezen”, aldus Van Groenigen.

Voor wat betreft het commercieel vastgoed blijkt dat de gemiddelde huurpijs van de kantorenmarkt is toegenomen van – 214 naar – 217 m2 bruto vloeroppervlak. Het aantal transacties op de huur- zowel als koopmarkt via de bedrijfsmakelaars steeg met respectievelijk vier en vijf procent. Minder goed ging het met de winkelmarkt, waar zes procent minder vierkante meters werd verkocht en verhuurd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels