nieuws

Nieuwbouw Nij Beets met aantal restricties

bouwbreed

Gedeputeerde Staten van de provincie Friesland hebben hun fiat gegeven aan realisering van de luxe woonwijk Bornego in het Friese dorp Nij Beets. Voorwaarde is echter dat de nieuwbouwwijk slechts 90 woningen mag bevatten. Initiatiefnemer Stamborg Poontwikkeling in Heerenveen wil er echter graag 180 woningen neerzetten.

De gemeente Opsterland keurde eerder het plan van Stamborg – voor 180 woningen – wel goed. Gedeputeerde Staten vinden die opzet te grootschalig voor een dorp met slechts 1400 inwoners.

Een dergelijk plan zou de woningmarkt in de gemeente verstoren, vindt de provincie, zeker omdat binnenkort 50 huizen elders in Nij Beets worden gebouwd.

Het po van Stamborg is vele malen groter dan het provinciale streekplan toestaat. Omdat nieuwbouwplannen evenwichtig verdeeld moeten worden over alle dorpen in de gemeente, zouden in andere dorpen geen woningen meer ke worden gebouwd. Daarom wil de provincie alleen toestemming geven als het Bornego-plan wordt afgescheiden van de regionale woningmarkt.

Dat betekent dat de huizen niet aan de plaatselijke bevolking ke worden verkocht. De woningen mogen alleen worden verkocht aan zogeheten prepensioenmigranten, mensen met een goed gevulde portemonnee en veel vrije tijd.

Stamborg beraadt zich nog op de plannen. Het oorspronkelijke plan was al teruggebracht tot maximaal 123 woningen. Nu wil de projectontwikkelaar bekijken of het uit de voeten kan met 90 woningen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels