nieuws

Glas steeds beter inzetbaar voor energiebesparing

bouwbreed Premium

Door woningen op de juiste manier op de zon te richten kan bij een standaardwoning 30 kubieke meter aardgas worden bespaard. Dit loopt op tot 130 kubieke meter bij een woning die op het zuiden royaal van glas is voorzien en aan de noordzijde weinig glas bevat. Dit schrijft de Nederlandse onderneming voor energie en milieu (Novem) in de brochure ‘De factor zon bij verkavelen’. Volgens Novem wordt dankzij de ontwikkeling van nieuwe glassoorten de bijdrage die glas aan de energiebesparing kan leveren steeds groter.

Door een zuid-orientatie van de woningen neemt het risico van oververhitting volgens de brochure af. Daardoor zijn de bewoners van dergelijke woningen zowel in het stookseizoen als in de zomer tevredener over de zonnewarmte.

Bovendien bieden woningen die op de zon zijn gericht de mogelijkheid tot toepassing van serres. In een voorbeeldpo in Spijkenisse wordt daardoor nog eens 300 kubieke meter aardgas bespaard.

Het gebruik van zonne-energie door ramen en serres vereist wel een goede bezonning, ook in de winter. De belemmeringshoek mag eigenlijk niet groter zijn dan 16 gr. en ook de orientatie van de glasvlakken is aan vrij strenge grenzen gebonden.

Reageer op dit artikel