nieuws

Evoluon: koudwateropslag in grond

bouwbreed

In het Evoluon te Eindhoven wordt een grondwaterinstallatie gebouwd, waardoor het van PNEM (Noordbrabantse Energie-Maatschappij) ‘koude per kubieke meter’ gaat afnemen in de vorm van water in plaats van elektriciteit.

De huidige koelinstallatie van Evoluon is 27 jaar oud. Het gebruikt een cfk-houdend koelmiddel, dat inmiddels om milieuredenen niet meer in een nieuwe installatie mag worden toegepast.

Voor de koeling werd per jaar 200.000 m3 grondwater opgepompt, dat vervolgens na gebruik in het riool werd gepompt. Er was derhalve alle reden voor vernieuwing. Zeker bij zo’n gebouw, dat innovatie vertegenwoordigt. Koeling door middel van koudeopslag in de grond past daar goed bij. Gelukkigerwijs beschikt Evoluon onder de grond over een waterhoudende zandlaag. De temperatuur van het water is ongeveer 12 gr. C. In de zandlaag worden op honderd meter van elkaar twee bronnen geslagen. ’s Winters pompt men uit een van de bronnen water op, dat met behulp van koude buitenlicht wordt afgekoeld tot ongeveer 8 gr. C. De gewonnen warmte wordt benut voor het ijsvrij houden van de vijver en de gracht, die rondom Evoluon loopt. Het afgekoelde water wordt naar de tweede bron afgevoerd. ’s Zomers wordt dit koude water weer opgepompt en gebruikt voor de koeling van het gebouw.

Het water warmt daarbij op tot zo’n 21 gr. C en wordt op zijn beurt weer naar bron een getransporteerd.

Zo is de cirkel rond. Er wordt volgens PNEM een besparing op elektriciteitsverbruik mee bereikt van 80%, in vergelijking met de traditionele compressorkoelmachines die er stonden. Daardoor wordt evenredig de uitstoot van kooldioxyde verminderd.

Voorts wordt het gebruik van CFK’s in koelmiddelen uitgebannen en het lozen van goed bronwater voorkomen. Bovendien zijn de investeringskosten niet hoog en de exploitatiekosten volgens PNEM lager.

Reageer op dit artikel