nieuws

Breedplaatvloer bezweken, bouwvakker omgekomen

bouwbreed

Tijdens het storten van beton voor de breedplaatvloer van de eerste verdieping van een complex aanleunwoningen te Rijswijk zijn twee vloervelden bezweken.

Daarbij is een 29-jarige bouwvakker uit IJsselstein om het leven gekomen. Een 34-jarige collega uit Utrecht is met een gebroken rib opgenomen in het Westeinde Ziekenhuis te Den Haag. Een derde bouwvakker kon net op tijd via een steiger ontkomen en is ongedeerd.

De Regio Midden van de Inspectiedienst van het ministerie van SoZaWe verricht een onderzoek naar de toedracht van het ongeval, in opdracht van de officier van justitie van het arrondissement Den Haag. Volgens een woordvoerder van de Inspectiedienst te Utrecht komt het dagelijks en op veel fronten voor, dat de Wet op de Arbeidsomstandigheden bewust wordt overtreden en er dus strafbare feiten worden gepleegd.

Paleis van Justitie

De ironie wil, dat dit zelfs gebeurt bij de bouw van de uitbreiding van het Paleis van Justitie te Den Haag door aannemingsbedrijf Hillen en Roosen. Daar worden breedplaatvloeren van vrachtwagens gehesen van en boven de openbare weg, terwijl het verkeer normaal doorgang heeft.

Een eventueel ongeval zou daardoor niet alleen slachtoffers onder de bouwvakkers, maar ook onder voorbijgangers ke opleveren. Zou een breedplaatvloer op een bus van de het openbaar vervoer terechtkomen, dan is het leed niet te overzien. Toch komen dergelijke praktijken bij veel bouwplaatsen steeds vaker voor.

Het ongeval te Rijswijk vond plaats op een bouwput van aannemingsbedrijf Kakes van Hoogevest. Er worden 72 aanleunwoningen gerealiseerd voor woningbouwvereniging Bonifacius te Rijswijk.

De aanleunwoningen worden gebouwd direct naast het bestaande bejaardentehuis van het Centrum voor Huisvesting. Dat is zes jaar geleden geheel gerenoveerd en uitgebreid. De architect van de aanleunwoningen is EGM architecten BV te Dordrecht.

De constructie is ontworpen door ACN Constructeurs BV. De betrokken partijen geven geen informatie over de toedracht van het ongeluk, omdat er een uitgebreid onderzoek is ingesteld. Het is mogelijk dat de constructie bezweken is door gebreken aan de breedplaatvloer. Een andere mogelijkheid is dat niet het juiste vloertype is toegepast, of dat de vloer niet goed opgelegd was. Ook is niet ondenkbaar, dat de vloer onvoldoende onderstempeld was.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels