nieuws

Bodemsanering Nederland woest op lakse overheid

bouwbreed

De continuiteit van Bodemsanering Nederland (BSN) komt ernstig in gevaar als de overheid haar verplichtingen niet nakomt. Nu milieu geen ‘topic’ meer is, wordt men in Den Haag laks en laat men storten weer toe. BSN is daar de dupe van, omdat investeringen van miljoenen guldens niet terug ke worden verdiend.

“In onze grondverwerkingsinstallatie is op basis van de huidige wetgeving veel geinvesteerd. Storten zou namelijk aan banden worden gelegd. Er is nu een tendens signaleerbaar dat er weer meer wordt gestort in plaats van wordt aangeboden bij ons soort bedrijven.

Ook al zijn onze prijzen concurrerend ten opzichte van de dure storttarieven, toch laat de overheid storten op grote schaal toe. Op zo’n manier kun je geen bedrijf draaiende houden,” zegt ing. L. Bijlsma, directeur Bodemsanering Nederland (BSN), in Weert desgevraagd.

Zijn bedrijf kreeg donderdag landelijke bekendheid nadat Fugro de halfjaarcijfers 1995 had gepresenteerd. Fugro heeft een belang van 50 procent in BSN. Mede vanwege het slechte resultaat van BSN – analisten schatten het verlies op f. 2 miljoen in het eerste halfjaar -. duikelde het resultaat van Fugro aanzienlijk.

Bijlsma is het helemaal met aandeelhouder Fugro eens, die de overheid een onbetrouwbare partner vindt. “We hebben twee getekende contracten voor de verwerking van meer dan honderdduizend ton verontreinigde grond, maar ze worden gewoon niet nagekomen,” zegt Bijlsma. “Inmiddels is duidelijk dat een deel wordt gestort, een deel zal nooit afkomen en de rest schuift door naar 1996.”

De overheid, Bijlsma weigert namen te noemen, is niet onder de indruk van aanmaningen van BSN. “We hebben een brief gestuurd met daarin de mededeling dat we de kosten van het doorschuiven naar 1996 zullen doorberekenen. We kregen uiteindelijk een briefje terug dat erop neerkomt, dat het ze het niets interesseert. Het is ons probleem. Daarnaast is het moeilijk om een claim neer te leggen, omdat we niet zo’n groot bedrijf zijn.”

Toekomst

Bijlsma verwacht dat de aandeelhouders, naast Fugro (50 procent) ook Verenigde Bedrijven Bruil, zijn bedrijf dit jaar nog overeind zullen houden. Fugro heeft mede op de verwachtingen van BSN het resultaat over het gehele jaar aanzienlijk naar beneden toe bijgesteld, van f. 37,5 naar f. 15 miljoen.

“Het kan niet te lang zo doorgaan. Ons personeelsbestand is inmiddels geslonken tot twintig mensen. Na jaren sappelen draaide we vorig jaar voor het eerst een kleine winst,” zegt Bijlsma. “Mijn hoop is gevestigd op het bedrijfsleven. Maar als de overheid zo slecht het voorbeeld geeft, zal die stroom ook niet extra groeien.”

Het speelt BSN ook nog eens parten dat de concurrentie moordend is. Door het lakse overheidsbeleid draaien veel centrales niet voor honderd procent. Met lage prijzen proberen alle eigenaren hun centrales te laten werken. Bijlsma verdenkt de overheid juist hiervan misbruikt te maken. “We worden ook nog eens tegen elkaar uitgespeeld en met alle gevolgen vandien.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels