nieuws

Beheerder Suezkanaal stelt verdiepen voorlopig uit

bouwbreed Premium

De beheerder van het Suezkanaal (SCA) stelt de plannen voor het verdiepen en verbreden van de vaarweg voorlopig nog uit. Het bedrijf maakt zich zorgen over de groei van het scheepsverkeer en dus over de inkomsten.

Onderzoek toonde twee jaar geleden aan dat verdieping tot om en nabij 20 meter alleszins mogelijk is, maar de SCA twijfelt over de juistheid van deze conclusie. Officieel verkeren de kanaalwerken nog in het stadium van heroverweging. In het verlengde daarvan studeert de SCA op verdieping tot ruim 21 meter.

Als gevolg daarvan kan het kanaal gemakkelijker de nieuwe generatie tankers verwerken. In dat geval ke alle tankers die de noordelijke markten bedienen gebruik maken van het Suezkanaal. Dit vooruitzicht ten spijt vreest de SCA dat de investeringen dusdanig hoog ke oplopen dat de inkomsten deze uitgaven niet zullen dekken. Temeer omdat de scheepvaart over het kanaal afneemt.

Vorig jaar passeerden 16.370 schepen de vaarweg; het laagste aantal sinds de heropening in 1975. Deze daling valt voor een deel toe te schrijven aan de toegenomen grootte van de schepen waardoor minder vaartuigen meer lading ke vervoeren. Voor een ander deel doet zich een duidelijke afname in het vervoerde tonnage via het kanaal voor.

Reageer op dit artikel