nieuws

Amstelveners eisen geluidwerende voorzieningen

bouwbreed Premium

“Het is schandalig dat we hier voor de Raad van State onze rechten moeten verdedigen. Er is sprake van een vorm van rechtsongelijkheid, die zijn weerga niet kent.” Kokend van woede stonden J. Giltary, T. Brom en A. Smelt uit Amstelveen dinsdag voor rechter J. van der Does van de Raad van State in Den Haag. Zij wonen onder een van de aanvliegroutes van Schiphol en krijgen na tien jaar strijd de aannemer over de vloer om op kosten van het rijk geluidwerende voorzieningen aan te brengen.

Zoals het er nu voorstaat, zullen de maatregelen echter onvoldoende zijn, zo weet het drietal. Van der Does zou daar verandering in moeten brengen. Ieder vliegtuig dat de luchthaven Schiphol aandoet, moet een geluidsheffing betalen. Dat geld wordt doorgesluisd naar het rijk, dat er aannemers mee betaalt. Ze brengen soms wel voor f. 70.000 aan geluidwerende voorzieningen aan de woningen aan. Dit jaar is er circa f. 20 miljoen beschikbaar om woningen te isoleren.

Onzinnig

De drie Amstelveners wonen aan het Catharina van Clevepark. Minister Joritsma van Verkeer en Waterstaat heeft hun woningen in de planning opgenomen om per eind dit jaar te laten isoleren. Geluidsgevoelige ruimtes in de woningen zullen stiller worden gemaakt.

Volgens het drietal is het onzinnig om in de woningen naar geluidsgevoelige ruimtes te zoeken. De huizen zouden totaal geisoleerd moeten worden. Nu wordt bij voorbeeld het dak van een op zolder gesitueerde slaapkamer geisoleerd, terwijl aan het dak van de naastgelegen hal niets gebeurt. Gevolg is dat het gebulder van de vliegtuigen via de gang net zo hard in de slaapkamer doordringt.

Beknibbeling

Bij eerdere isolatierondes zouden huizen wel volledig zijn aangepakt. “Iedere fase wordt er een beetje meer beknibbeld”, aldus een van de Amstelveners.

Minister Jorritsma heeft het over deze kwestie al aan de stok gehad met de Tweede Kamer. Toen is door de bewindsvrouw toegezegd dat “de duimstok niet al te streng” gehanteerd zal worden. In een juridische procedure blijkt die toezegging echter weinig inhoud te hebben.

Advocaat Zeilstra stelde bij de Raad van State dat de minister niet uit eigener beweging de wet kan veranderen. De wet biedt haar de mogelijkheid geluidsgevoelige ruimten te isoleren. Zij kan daarom niet ineens hele huizen van geluiddicht maken.

Rechter Van der Does gaat zich beraden en komt spoedig met een schriftelijke uitspraak.

Reageer op dit artikel