nieuws

Alkmaar beraadt zich over een garage onder water

bouwbreed Premium

De gemeente Alkmaar heeft plannen voor een parkeergarage in het centrum van Alkmaar. Het bijzondere is dat de garage vanwege ruimtegebrek onder water wordt gerealiseerd. Als de gemeente in september dit besluit neemt, kan de bouw naar verwachting na de bouwvak van 1996 van start gaan en na twee jaar worden opgeleverd.

Het tweelaagse complex heeft 400 parkeerplaatsen en kost f. 26 miljoen. De bouw van de parkeergarage is vrij kostbaar omdat het gevaarte op de zandgrond van de vijver in het centrum wordt gebouwd. De bedoeling is dat de garage met behulp van damwanden en enorme bouwputten wordt gerealiseerd. De openbare aanbesteding moet nog plaats vinden.

Kritische geluiden

De 90-jarige Alkmaarse architect en bouwkundig ingenieur C. Keesman heeft zijn twijfels bij de plannen van de gemeente. “De vloer van de garage komt elf meter onder grond. Dat betekent dat er een waterdruk van 11.000 kg per m3 op komt te staan”, aldus Keesman die in zijn leven heel wat bouwpoen van nabij heeft gevolgd. “De garagevloer moet dan volgens mijn berekeningen 7.32 meter dik zijn. De druk is verder zo groot dat je het risico loopt dat de garage bol gaat staan.”

Keesman heeft ook kritiek op de manier waarop de gemeente de ingang naar de garage heeft gepland. Alkmaar wil namelijk een hellende ingang realiseren die onder een bestaande weg door loopt.

Kurketrekker

Keesman ziet meer in een ingang die de vorm van een kurketrekker heeft, een soort autowenteltrap. “Dan hoef je geen wegomleggingen te maken omdat je de bouw op een plek concentreert en de aanvoer van bouwmaterialen veel beter verloopt.”

De gemeente Alkmaar wil pas inhoudelijk op de plannen ingaan als de bouwtekeningen klaar zijn.

Reageer op dit artikel