nieuws

ABB heeft profijt van koersdaling dollar

bouwbreed

Het Zweeds-Zwitserse elektro- en machinebouwconcern Asea Brown Boveri (ABB), met een vestiging in Rotterdam, heeft zijn resultaten in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk weten te verbeteren, voor een deel door de koersdaling van de dollar.

De nettowinst steeg met 41 procent tot 454 miljoen dollar en de omzet groeide met 17 procent tot 15,33 miljard dollar, zo heeft het concern vrijdag bekendgemaakt.

Waar andere Europese bedrijven klagen over het lage niveau van de dollarkoers, heeft ABB er juist voordeel van omdat het zijn cijfers uitdrukt in de Amerikaanse munteenheid. Omrekening van resultaten in landen met relatief harde valuta’s levert nu meer dollars op dan in 1994.

Ook zonder de koersdaling van de dollar zou ABB echter mooie cijfers hebben gehad doordat de vraag naar investeringsgoederen in Europa en andere delen van de wereld aantrok. Exclusief het valuta-effect steeg de nettowinst altijd nog met 27 procent, het bedrijfsresultaat met 14 procent en de omzet met 8 procent.

De orderontvangst nam met 16 procent toe tot 17,97 miljard dollar. Zonder valuta-effect zou er een toeneming van 7 procent zijn geweest. De totale orderportefeuille groeide met 9 procent tot 35,3 miljard dollar. ABB, dat eind juni 211.700 werknemers had, is optimistisch over de rest van dit jaar en 1996. De nettowinst zal ook over geheel 1995 stijgen.

Reageer op dit artikel