nieuws

Aanvraag bouwleningen in Belgie fors teruggelopen

bouwbreed Premium

In de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal aanvragen voor een hypotheek in Belgie met ongeveer 40 procent gedaald. Volgens de Belgische Vereniging voor het Onroerend Krediet (BVOK), waarvan de leden (bouwleningen verstrekkende banken en andere financiele instellingen) goed zijn voor 90 procent van de Belgische hypotheekmarkt, is het aantal aanvragen voor een bouwlening in de eerste vier maanden van dit jaar in Belgie zelfs met 48 procent gedaald.

Deze resultaten staan in schrille tegenstelling tot die van het jaar 1994 toen het totaal bedrag aan verstrekte hypotheken bij de leden van de BVOK tegenover het voorgaande jaar steeg met 30 procent tot 117,95 miljard gulden.

Het jaar 1994 was overigens het laatste topjaar van een serie van drie opeenvolgende jaren dat de hypotheekmarkt op volle toeren draaide als gevolg van de rente-oorlogen die de banken en andere hypothecaire instellingen voeren bij gelegenheid van de jaarlijkse grote bouwtentoonstelling Batibouw op de Heizel in Brussel.

De terugslag heeft volgens de banken te maken met het feit dat de hypotheekmarkt na deze drie topjaren wat verzadigd is geraakt. Toch scheelde het rente-percentage van de goedkope leningen in de jaren 1992, 1993 en 1994 niet zoveel van de huidige hypotheekrente. Die bedraagt nu gemiddeld 7,5 procent tegenover circa 7 procent in de afgelopen drie jaar.

Besparingen

De Belgische bankwereld ziet behalve de verzadiging van de markt nog een andere reden voor de teruggang: een daling van het consumentenvertrouwen ten opzichte van de rooms-rode regering-Dehaene. Die staat klaar om vanaf september weer met krachtige besparingen en een verhoging van de directe en indirecte belastingen diep in de portemonnee van de burger te graaien. Bovendien is er in Belgie een harde discussie aan de gang over forse besparingen in de sociale zekerheid die iedereen zou treffen.

De Vlaamse afdeling van de Nationale Confederatie voor het Bouwbedrijf in Belgie verwacht voor dit en volgend jaar een daling van het aantal aanvragen voor een bouwvergunning met minstens 20 procent waarna de aanvragen zich zouden stabiliseren op een 45.000 tal in 1997.

Reageer op dit artikel