nieuws

Aanleg Sail-tentendorp vereist mankracht

bouwbreed

Sail 95 moet een volksfeest worden. Miljoenen bezoekers trekken van 10 tot en met 14 augustus in rotten van tien langs de gigantische zeilschepen. Onder regie van Endemol wordt het festijn commercieel uitgemolken. Hoofdsponsor Postbank, de enige echte Nederlandse volksbank, moet dan ook flink in de buidel tasten voor de aanleg van een groot tentendorp op het Java-eiland.

Tentenbouwers uit Italie, grondwerkers, elektriciens en PTT-ers zijn vlak voor de opening nog volop bezig. “Voordat we konden beginnen is meer dan een week gewerkt om het terrein rijp te maken. Het was hier de vuilnisbelt van Amsterdam,” zegt Theo van Gessel, die alle Nederlandse evenementen van ING, moeder van de Postbank, coordineert. “Na het schoonmaken, onder regie van het Ingenieursbureau Amsterdam, lag ons terrein bijna een meter beneden het niveau van de kade. Voor de egalisering moest 2000 m3 zand en 150 m3 schelpengruis uit Den Helder worden gestort.”

Het voordeel voor Van Gessel is dat de bouwvakvakantie alle activiteiten op het eiland heeft stilgelegd. “We ke nu lekker doorrossen zonder gehinderd te worden en we ke zonder problemen over materieel beschikken voor de opbouw van de gigantische tenten. Zo is met een soort heimachientje de 8 meter lange en 25 centimeter brede haringen de grond in geslagen.”

Op de voormalige haventerreinen staan de bouwketen van onder andere Dura en Hillen en Roosen tegenover het Postbankdorp.

Een heistelling van Vroom is vrolijk gepavoiseerd. De toekomstige bewoners ke in het jaar 2000 vanaf het balkon van hun appartement de volgende vlootshow aanschouwen.

Reageer op dit artikel