nieuws

Zoektocht naar manager noopt tot creativiteit

bouwbreed

Het vinden van een goede directeur (m/v) in de bouwnijverheid is moeilijk. Op creatieve manieren wordt getracht dit nijpende probleem op te lossen. Aan de Stegge Verenigde Bedrijven in Deventer vormde een directiecircuit en zoekt daar tien tot vijftien kandidaten voor. Een wegkopende headhunter leek de aannemer niet het meest geschikte middel.

In twee grote advertenties riep een bemiddelingsbureau uit Meppel op om deel te gaan nemen aan het directiecircuit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Navraag leert dat het plaatsen op eigen initiatief is gebeurd van het bureau. Aan de Stegge wil wel een toelichting geven op deze unieke wijze van werving, maar meldt eerlijk dat men dat doet uit eigenbelang. “Meer aanmelders ke we altijd gebruiken”, verklaart Ch. Walsh. Zij begeleidt als externe personeelsadviseur dit po. “Tot nu toe hebben we een tiental aanmeldingen en over de kwaliteit zijn we tevreden. Het gaat van LTS/timmerman met aanvullende opleidingen tot HTS en TH.”

Waarom wordt op deze wijze aankomende directieleden geworven.

“Op een termijn van tien jaar komen rond de twintig vacatures in de directie bij verschillende Aan de Stegge-ondernemingen

vacant. Vanuit het bedrijf zijn deze plaatsen helaas niet altijd op te vullen. In het jaarplan is nu vastgelegd om op deze wijze mensen van buitenaf aan te trekken, die deze plaatsen moeten gaan invullen. Daarnaast is de organisatie zeer plat en kent daardoor te weinig groeimogelijkheden voor de werknemers. Als je niet een dergelijk risicovolle initiatief neemt, verdwijn je uit de markt. “

Wat voor mensen zoeken jullie.

“Aannemers die ke ondernemen. Mensen met ambitie. Iedereen uit de bouw komt in aanmerking. De decentrale bedrijfscultuur maakt wel dat je op je daden wordt beoordeeld en daar moet je tegen ke. We zijn niet echt gecharmeerd van accountants en meesters in de rechten. Het beste voor de bouw is de aannemer.”

Hoe ziet de opleiding er dan uit. Hij/zij krijgt toch veel meer te maken met management- en financiele vraagstukken dan met techniek.

“Een technische achtergrond is de basis. Vervolgens krijgen de kandidaten aanvullende opleidingen en dat kan een aanvullende technische opleiding zijn. Voordat we een contract met iemand tekenen vindt een aantal gesprekken plaats. We weten dus wel of iemand aansluit bij ons bedrijf. Besluiten we een persoon te nemen dan gaat hij of zij onder begeleiding een eerste opdracht uitvoeren en die is beslist niet vrijblijvend. Het kan gaan om een reorganisatie, interim management of het verkopen van een po. Het is in een opleidingssysteem gegoten. De persoon in kwestie krijgt externe ondersteuning en geregeld vinden er gesprekken plaats hoe het gaat. In die opleidingsjaren zal drie tot vier maal van bedrijf of functie worden gewisseld. Op deze manier krijgen we zicht op de kracht van een persoon.”

Wat gebeurt daarna.

“Na de opleiding die twee tot vijf jaar kan duren komt hij of zij op een directiefunctie en dat laatste garanderen we ook.”

Bang dat u niet voor de markt opleidt.

“Nee. Weinig mensen verlaten ASVB, en als ze weggaan beginnen ze een eigen onderneming. Eenmaal actief bij Aan de Stegge dan ben je verpest voor het leven, omdat de bedrijfscultuur zoveel vrijheid biedt die binnen de eigen verantwoordelijkheid moet worden ingevuld.”

Een ‘top’ kleintje

Vele kleintjes maken samen een grote. Voor Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB) gaat dat zeker op. De achttien actieve bouwbedrijven realiseren dit jaar een omzet van circa – 450 miljoen. “ASVB staat met een rentabiliteit op het eigen vermogen van 28 procent en een solvabiliteit van 44 procent aan de top va de Nederlandse bouwmarkt,” staat in de summiere informatie voor de potentiele directie-leden.

ASVB kent een zeer sterk gedecentraliseerde organisatie. Consequent wordt alles door de werkmaatschappijen gedaan. De holding stuurt slecht op hoofdlijnen en stimuleert dat de werkmaatschappijen samenwerken. Deze bestaat uit slechts drie mensen; eigenaar/directie-voorzitter A.H.Th. aan de Stegge, zijn secretaresse en een controller.

De onderneming is hoofdzakelijk actief in Nederland, maar heeft ook bedrijven in Belgie en Duitsland en voert daarnaast incidenteel projecten uit in het GOS. Men is actief op het terrein van woning- en utiliteitsbouw, poontwikkeling, renovatie en onderhoud en heeft een timmerfabriek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels