nieuws

Zalm wil btw-stelsel gebruiken voor werkgelegenheid

bouwbreed Premium

De lidstaten van de Europese Unie zouden meer vrijheid moeten krijgen om via het btw-stelsel de werkgelegenheid te bevorderen en het milieubewustzijn onder de bevolking te stimuleren. Minister Zalm van Financien drong hierop maandag in Brussel aan, tijdens een bijeenkomst met zijn Europese collega’s.

Tijdens het openbare gedeelte van de vergadering stelde de bewindsman voor lokaal gebonden arbeidsintensieve diensten onder het lage btw-tarief te plaatsen. Het gaat daarbij om beroepen als schoenmaker, kapper, kledinghersteller en autoreparateur. Schilders noemde hij in dit verband niet, hoewel de bedrijfstak van schilders al jaren aandringt op verlaging van het btw-tarief op schilderwerk.

Tevens pleitte Zalm ervoor het btw-tarief te gebruiken om het milieubewustzijn te stimuleren. Milieuvriendelijke goederen en diensten zouden in het lage tarief moeten ke vallen en milieubelastende zaken zoveel mogelijk in het hoge tarief.

Het initiatief van Zalm binnen de Europese ministerraad loopt parallel aan een poging van de PvdA-fractie om binnen het Europees Parlement voldoende steun te krijgen voor een dergelijke wijziging van de Europese btw-richtlijn.

Reageer op dit artikel